POSLJEDNJI SVJEDOK

‘Bio sam koji metar daleko kada je ubijen Kennedy. O ključnom dokazu ovo još nikad nisam rekao...‘

Svjedočanstvo Paula Landisa predstavlja najvažniju novu vijest o atentatu koji se dogodio 22. studenog 1963. u Dallasu

John F. Kennedy i njegova supruga Jacqueline te guverner Teksasa John Connally i njegova supruga Nellie u automobilu neposredno prije atentata

 leemage/Leemage via AFP

Paul Landis, 88-godišnji bivši djelatnik Tajne službe, američke federalne agencije koja provodi kriminalistička istraživanja te štiti visoke američke dužnosnike, njihove obitelji i strane dužnosnike koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da je nakon atentata na predsjednika SAD-a Johna Fitzgeralda Kennedyja, koji je izbliza vidio, iz auta u kojem se Kennedy vozio izvadio metak i ostavio ga na nosilima na kojima je ovaj odnesen u bolnicu, piše BBC.

Spomenuti detalj, koji je Landis otkrio u memoarima "Posljednji svjedok" koji tek trebaju izaći, predstavlja najvažniju novu vijest o atentatu koji se dogodio 22. studenog 1963. godine u Dallasu u američkoj saveznoj državi Teksas, tvrdi James Robenalt, povjesničar i stručnjak za JFK-a koji je Landisa pripremao za javne istupe.

Landis je tog 22. studenog 1963. bio zadužen za sigurnost prve dame SAD-a Jacqueline Kennedy. U trenutku kada je u parku Dealey Plaza u Dallasu izbilo naselje, Landis je od JFK-a bio udaljen tek koji metar i vidio je kako ga jedan od ispaljenih metaka pogađa u glavu. Čim je ustanovljeno da je predsjednik SAD-a pogođen, nastupio je opći kaos.

Landis je novinama The New York Times rekao da je nakon što je predsjednička povorka stigla u bolnicu Parkland Memorial u Kennedyjevu automobilu spazio metak. Bio je zaglavljen iza mjesta na kojem je ovaj sjedio. Landis ga je uzeo i stavio u džep. Nakon toga se, kako kaže, našao u sobi hitnog prijema u kojoj je bio Kennedy. Metak je stavio na nosila na kojima je ležao predsjednik kako bi dokazi putovali s tijelom.

"Nitko nije osigurao lice mjesta i to me zaista mučilo", rekao je Landis The New York Timesu. "Sve se događalo brzo. Bojao sam se da se radi o dokazu, što sam vrlo brzo shvatio. Bio je to jako važan dokaz, i nisam htio da nestane ili se zagubi", dodao je Landis.

Landis navodno nikome nikada nije rekao za taj dokaz. Warrenova komisija, posebno istražno tijelo koje je nastojalo utvrditi tko je ubio JFK-a te kasnije zaključilo da je to napravio bivši marinac Lee Harvey Oswald, nikad nije razgovarala s Landisom, a on to nikad nigdje nije službeno naveo. "Nije spavao, a od njega se tražilo da nastavi raditi. Uz to, bolovao je od PTSP-a", rekao je povjesničar James Robenalt. "Zaboravio je na metak", dodao je Robenalt, koji je Landisa ekstenzivno intervjuirao i za časopis Vanity Fair rekonstruirao Landisovo otkriće.

Landis godinama nije čitao ništa o atentatu i teorijama urote koje se s njime povezuju. Oni koji su pročitali njegove memoare kažu da postavljaju mnoga pitanja te da potencijalno mogu dati i mnogo odgovora na već postavljena.

Robenalt je BBC-u rekao da on smatra da Landisova priča potkopava tzv. teoriju jednog metka. Prema njoj, jedan je hitac usmrtio Kennedyja i ranio guvernera Teksasa Johna Connallyja. Teoretičari urota tvrde se na JFK-a pucalo iz tri smjera te da je hitac koji ga je usmrtio, onaj koji ga je pogodio u prednji dio glave, ispaljen s travnatog brežuljka.

Landis sada vjeruje da je metak koji je pronašao u automobilu onaj koji je kasnije pronađen na nosilima na kojima je bio guverner Connally. Uz to, Landis vjeruje da je metak koji se zabio u Kennedyjeva leđa ispao iz automobila. Ako je Landis u pravu, to znači da Connellyja i Kennedyja možda nije pogodio isti metak. Nadalje, Landis smatra da bi njegovi memoari mogli oživjeti raspravu o tome da Oswald nije djelovao samostalno.

Clint Hill, bivši djelatnik Tajne službe koji je skočio na automobil kako bi zaštitio JFK-a, ne vjeruje Landisovim tvrdnjama. "Da je provjerio sve dokaze, izjave i događanja, vidio bi da se ne poklapaju s njegovim viđenjem", rekao je Hill. "Meni to da je on navodno pokušao metak staviti na predsjednikova nosila nema smisla", dodao je bivši djelatnik Tajne službe.

Gerald Posner, istraživački novinar i autor knjige "Case Closed: Lee Harvey Oswald and the Assassination of JFK", smatra da Landisova priča ide u prilog teoriji jednog metka. "Ljudi bi sada mogli znati kako je metak završio na Connallyjevim nosilima", rekao je Posner te dodao da se Landisovo viđenje atentata treba shvatiti ozbiljno, ali ne i zdravo za gotovo jer se radi o sjećanjima starima gotovo 60 godina.

Posner je rekao da se nitko tko je bio u bolnici Parkland ne sjeća Landisa, a dodao je i da je malo sumnjivo to što dosad nije javno istupao na temu atentata.

Unatoč Landisovim tvrdnjama, Posner smatra da će slučaj atentata na Kennedyja zauvijek ostati otvoren te da se nikad neće moći postići konsenzus oko toga što se zapravo dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:40