OČAJ ILI STALNA PRAKSA?

Birač iz BiH na internetu prodaje svoj glas na izborima: 'Hitno: Cijena je 100 eura ili ogrjev za zimu!'

Transparency International prijavio je Tužiteljstvu BiH Narodnu stranku Radom za boljitak za nelegalno financiranje
 pik.ba

MOSTAR - Zanimljiv oglas pojavio se na bosanskohercegovačkom internetskom oglasnom portalu pik.ba da jedan birač prodaje glas na predstojećim izborima za 100 eura (200 KM), što je potaknulo rasprave o sumnjama u masovnu stranačku kupovinu glasova i nelegalno financiranje kampanje, za što se najviše tereti Narodna stranka Radom za boljitak braće Lijanovića iz Širokog Brijega.

Anonimni oglašivač na internetu je naveo da je glas spreman prodati svim strankama u BiH osim za Stranku demokratske akcije (SDA), kao i da je moguće da svoj glas dodijeli stranki u zamjenu za ogrjev za zimu. Oglas je objavljen u rubrici hitno i imao je više stotina pregleda posjetitelja portala prije nego je uklonjen.

Nevladina organizacija koja se bavi ukazivanjem na korupciju Transparency International (TI) prijavila je Tužiteljstvu BiH Narodnu stranku Radom za boljitak za nelegalno financiranje kampanje budući su gotovo identične poruke ove stranke i ministarstva poljoprivrede Federacije BiH kojemu je na čelu dopredsjednik te stranke Jerko Ivanković-Lijanović. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je kampanju za kupovinu domaćih proizvoda uoči početka izborne kampanje za lokalne izbore u BiH, zbog čega je reagirao TI.

HDZ BiH pozdravio je tu odluku Transparencyja, a američki veleposlanik u BiH Patrick Moon podržao je rad ove nevladine organizacije.

Zbog sumnji u kupovinu glasova na proteklim općim izborima u tužiteljstvima postoji više prijava protiv Narodne stranke Radom za boljitak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 02:53