OLEKSANDR LEVČENKO

Bivši ambasador Ukrajine u RH: ‘Rusija pokušava i Bjelorusiju uvući u svoju mrežu laži‘

‘Ruska Federacija namjerno je bombardirala nekoliko bjeloruskih sela svojim ratnim zrakoplovstvom kao bi za to okrivila Ukrajinu‘

Oleksandr Levčenko

 Cropix/profimedia

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji opisuje kako Moskva u svoju mrežu laži i provokacija pokušava uvući i Bjelorusiju.

'Rusija je dosegla novo dno. Kako bi Lukašenkovu Bijelorusiju uvukla u svoju avanturu u Ukrajini, jučer je Ruska Federacija namjerno bombardirala nekoliko bjeloruskih sela svojim ratnim zrakoplovstvom, koje je poletjelo iz jedne zračne luke u Bjelorusiji, ušlo u zračni prostor Ukrajine i nakon toga bacilo bombe na mirna bjeloruska sela.

Ukrajinska strana u zadnji čas je saznala za provokaciju pa se doslovno nekoliko trenutaka od vremena bombardiranja bjeloruskog teritorija, u medijama oglasio ministar obrane Ukrajine Reznikov, te na vrijeme obavijestio svijet o novoj provokaciji', kaže Levčenko.

'U stvari, Rusija je postala zemlja ne samo laži, već i podlih provokacija. Došlo je do toga da ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, u Turskoj izjavljuje da Rusija uopće nije napala Ukrajinu. Kasnije je Moskva počela govoriti o nekom famoznom biološkom laboratoriju u Ukrajini koji se navodno koristi za rat protiv Rusije. Kao da tamo ima inficiranih ptica, koje mogu preletjeti na teritorij Ruske Federacije kako bi inficirale rusko stanovništvo.

Štoviše, ovu je temu delegacija Ruske Federacije čak pokrenula na raspravama u Ujedinjenim narodima, ali je bila smjesta okrivljena za laž od strane mnogih zemalja članica, kao i međunarodnih organizacija odgovornih za kontrolu biološkog oružja. Moskva često govori da Ukrajina želi iskoristiti kemijsko oružje, zbog čega svi moramo biti na oprezu. Naime, znamo da je upravo Rusija koristila kemijsko oružje preko Bashara al Asada u Siriji. Oko okupiranih nuklearki u Černobilu i Energodaru, sada je teška situacija. Ne zna se što Rusi tamo rade i pripremaju, a ovo je potencijalna opasnost za cijeli svijet', piše Levčenko.

'Na moskovskoj televiziji sada je glavna vijest da je Ukrajina namjerno navukla Rusiju da napadne njezin teritorij kako bi kasnije mogla aplicirati na članstvo u NATO i EU. Ono što je posebno loše je to što je rusko stanovništvo progutalo i ovu laž pa nas u Ukrajini prozivaju za ove nebuloze. Kao da su svi krivi za rat: sama Ukrajina, NATO, čitav Zapad, koji su, valjda, namjerno naveli Moskvu da napadne, Harkiv, Černihiv i Mariupolj.

Štoviše, u ruskim medijima nema ni riječi o stradanjima ukrajinskih civila, posebno u Mariupolju, gdje su već zabilježeni slučajevi smrti ne samo zbog ruskih svakodnevnih bombardiranja, već i zbog nedostatka hrane i vode.

Rusija kao novi geopolitički centar Zla, nastavlja s produciranjem niskih laži i podlih provokacija, ubojstvima mirnih ljudi i totalnim razaranjem ukrajinske infrastrukture.

Samo ostaje pitanje: je li demokratski svijet učinio sve što je mogao da obuzda rusku agresiju na Ukrajinu kao članicu europske civilizacije? Odgovor iz Kijeva je: Naravno da nije.

Mi doista zahvaljujemo na podržavanju Ukrajine. Ali također molimo da se obrati pažnja na to da se politika Kremlja u svijetu sprovodi ne samo preko veleposlanstava - koji su leglo ruskih obavještajnih struktura - nego i preko njihovih vlastitih građana i prijatelja Moskve, koji žele osvjetlati Putinov obraz, a time i sami postaju zločinci zbog javnog ili tihog podržavanja ruske agresije.', kaže bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 06:53