BOSNA I HERCEGOVINA

Bivši federalni premijer Fadil Novalić mora u zatvor na četiri godine, za sve krivi SAD

Stotinjak kineskih respiratora, koji su se pokazali neupotrebljivima, plaćeni su po cijenama znatno većim od tržišnih

Fadil Novalić

 Antonio Balic/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve žalbe i prigovore bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića i poslao mu obavijest da se do kraja ovog tjedna mora javiti na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Novalić je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u travnju prošle godine zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti, a nakon toga pokušao je ishoditi oprost odnosno odgodu izdržavanja zatvorske kazne. No svi ti zahtjevi su odbačeni pa će on naredne četiri godine morati provesti u zatvoru maksimalne sigurnosti u Vojkovićima kod Sarajeva.

Novalić je tako postao prvim visokim dužnosnikom u BiH koji će nakon niza godina završiti u zatvoru u zemlji koju organizacije poput Transparency Internationala (TI), ali i vlada SAD, već godinama označavaju kao uporište "endemske korupcije" čiji su akteri snažno povezani sa strukturama vlasti.

Novalić je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) na dužnosti predsjednika vlade Federacije BiH bio punih osam godina, sve do 2023. kada je njegova stranka izbačena iz vlasti, a od tada je bio njen potpredsjednik i zastupnik u entitetskom parlamentu. No i taj mu je mandat sada prestao po sili zakona nakon što je pravomoćno osuđen zbog zloporaba povezanih s nabavkom kineskih respiratora tijekom pandemije prouzročene koronavirusom.

U istom postupku osuđen je i bivši ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak, koji je dobio šest godina zatvora, dok je na petogodišnju zatvorsku kaznu osuđen Fikret Hodžić, vlasnik poljoprivredne tvrtke "Srebrena malina" koja je bila posrednik u kupnji medicinske opreme.

Ispostavilo se kako je stotinjak kineskih respiratora, kupljenih proračunskim novcem za oko pet milijuna eura, plaćeno po cijenama koje su bile znatno veće od tržišnih, a ti su se strojevi pokazali neuporabljivima u bolnicama jer su bili namijenjeni samo za hitan transport pacijenata ambulantnim vozilima.

Novalić je pak ovog tjedna, kada je postao izvjesno kako će morati na izdržavanje zatvorske kazne, poslao neku vrstu oproštajne poruke svojim simpatizerima u kojoj je ustvrdio kako je on samo žrtva nastojanja američke vlade da se po svaku cijenu obračuna sa Strankom demokratske akcije (SDA).

"Negdje prije tri-četiri godine tamo u Americi je donesena odluka da se ide protiv SDA, kad se već ne mogu srušiti, kako oni kažu, ‘druga dva nacionalizma‘", ustvrdio je Novalić u video poruci na Facebooku, a njegova je teza i to da je američka vlada 30 milijuna eura, namijenih borbi protiv ruskog utjecaja u BiH, zapravo iskoristila za politički, sudski i medijski obračun s njegovom strankom.

Državne tužitelje koji su vodili postupak protiv njega optužio je da su američke sluge i nazvao ih "kriminalcima" te im je zaprijetio osvetom kada izađe iz zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 12:42