UBOJSTVO U SLOVENIJI

Bivši kolega osumnjičen za ubojstvo znanstvenika

Osumnjičeni nema alibi za vrijeme kad je na Jamnika pucano, a na rukama su mu otkriveni i tragovi baruta
 Matej Druznik / DELO / CROPIX / YouTube

LJUBLJANA - Slovenska policija potvrdila je u srijedu da je za ubojstvo direktora Kemijskog instituta u Ljubljani dr. Janka Jamnika osumnjičen bivši zaposlenik te ustanove koji je prije pet godina dobio otkaz.

Policija je objavila da je za napad na Jamnika koji je prošli utorak ustrijeljen na parkiralištu ispred jednog lokala u Ljubljani osumnjičen 58-godišnji muškarac iz Ljubljane, bivši zaposlenik Kemijskog instituta, te da ga je već ispitao istražni sudac, odredivši pritvor.

Kako su prenijeli mediji, osumnjičeni nema alibi za vrijeme kad je na Jamnika pucano, a na rukama su mu otkriveni i tragovi baruta.

Policija nije objavila ime čovjeka protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu za ubojstvo s predumišljajem za koje je minimalna kazna 15 godina zatvora. Mediji koji se pozivaju na policijske izvore navode da je riječ o Milku Noviču, bivšem istraživaču na Kemijskom institutu, doktoru kemije koji je zbog sporova s upravom i neizvršavanja zadataka dobio otkaz.

O tome se između njega i bivšeg poslodavca vodilo više sudskih sporova. Ubijeni direktor Jamnik navodno je bio protiv nagodbe po kojoj bi Noviču pripala odšteta za otpuštanje s posla. Osumnjičeni Novič je jedan sudski spor već bio izgubio na sudu, pa bi u pozadini zločina po nekim ocjenama kao motiv mogla biti osveta.

Ubijeni Jamnik (50) niz je godina prije povratka u Sloveniju radio na znanstvenim ustanovama u SAD-u i Europi, među ostalim na njemačkom institutu Max Planck. Suradnici ga opisuju kao čovjeka koji je inzistirao na predanosti i disciplini, te zahtijevao visoke rezultate rada, a pod njegovim je vodstvom Kemijski institut došao u svjetski vrh na području razvoja litijskih baterija.

Osumnjičeni Novič se nakon otpuštanja s posla među ostalim bavio ekološkom poljoprivredom, te uzgojem lavande na svom imanju blizu Kopra, a pokušavao je djelovati i u politici. Na nedavnim lokalnim izborima kandidirao se neuspješno za gradonačelnika Sežane na listi Slovenske demokratske stranke (SDS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:40