OLMERT UPOZORAVA

Bivši premijer: ‘Banda pogromaša preuzela je Izrael, žele sveopći rat!‘; Analitičar: ‘Netanyahu ima tri opcije‘

Ultradesničari žele "očistiti" Zapadnu obalu od Palestinaca i pripojiti palestinske teritorije Izraelu

Yoav Gallant

 Ariel Hermoni/israel Mod/Zuma Press/Profimedia/Ariel Hermoni/israel Mod/zuma Press/profimedia

Krajnji cilj izraelskih krajnjih desničara je "očistiti" Zapadnu obalu od Palestinaca, ukloniti muslimanske vjernike s Brda hrama i pripojiti teritorije Državi Izrael. Tako barem vjeruje bivši izraelski premijer Ehud Olmert, koji za Haaretz iznosi svoje viđenje situacije na Bliskom istoku.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir i ministar financija Bezalel Smotrich zapaljivim izjavama raspiruju strah i nesnošljivost među vjerskim zajednicama u regiji. Otkako je radikalna desnica ušla u vladajuću koaliciju, njih dvojica opetovano pozivaju na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje. Međutim, Olmert smatra da konačni cilj ultradesničara nije okupacija pojasa Gaze i naseljavanje židovskih doseljenika, nego sveopći rat za Zapadnu obalu i Brdo hrama. Takav nasilni sukob trebao bi među izraelskim stanovništvom stvoriti dojam da se bore za svoje živote i za svoju egzistenciju te opravdati "nepodnošljive akcije" krajnjih desničara.

‘Izbacivanje premijera‘

"Ova banda pogromaša bila je uspješna u prvoj fazi prije meteža i sveopćeg rata, za koji se, očito, nadaju da će ovdje izbiti. Oni su preuzeli kontrolu nad vladom Izraela i čovjeka koji joj je na čelu učinili svojim slugom. Mogućnost da će rasformirati vladu i izbaciti premijera iz vođenja državnih poslova nije potpuno nezamisliva. To je proces koji se odvija upravo u ovom trenutku, korak po korak", upozorava Olmert.

Jednom kad val terora bukne, "mesijanski halucinatori" pokušat će objasniti da je za sprečavanje terora potrebna sila te će tako doći do sveopćeg rata u Jeruzalemu, na područjima Zapadne obale i na sjevernoj granici s Libanonom.

Bivši premijer Izraela i nekadašnji gradonačelnik Jeruzalema predviđa da će se vojna akcija proširiti na Rafah, a taj će potez ozbiljno ugroziti mirovni sporazum između Izraela i Egipta. "Nastavak vojne kampanje u Rafahu, prenapučenom gradu s više od milijun Palestinaca, upravo je fitilj koji će zapaliti ulice egipatskih gradova, a nakon toga i Jordana, još jedne zemlje čiji su odnosi s Izraelom ključni za našu sigurnost", ističe Olmert i dodaje da će Ben Gvir i Smotrich također pokušati tvrditi da Izrael nema izbora nego uništiti sve neprijatelje, na svim frontama i razinama, kakva god bila cijena sukoba.

Bivši izraelski premijer vjeruje da je Benjamin Netanyahu svjestan posljedica koje proizlaze iz takvog sukoba, ali nastavlja surađivati s ultradesničarskim huškačima. U konačnici, smatra Olmert, Netanyahu je spreman odreći se talaca, potkopati mirovne sporazume s Egiptom i Jordanom te ugroziti odnose sa svojim najsnažnijim saveznikom, SAD-om.

Biden gubi strpljenje

Čini se da Joe Biden ima sve manje strpljenja za Netanyahua i njegovu vojnu operaciju u Gazi. Američka administracija vrši pritisak na Izrael da pristane na privremeni prekid vatre i razmjenu zarobljenika prije početka ramazana 10. ožujka. Tijekom vikenda u Parizu će se sastati predstavnici SAD-a, Izraela, Katara i Egipta kako bi razgovarali o postizanju dogovora o primirju u Gazi.

Kako ističe izraelski vojni analitičar Amos Harel, Netanyahu na stolu sada ima najmanje tri opcije. Prva je postizanje sporazuma o oslobađanju talaca u bliskoj budućnosti, u nadi da će Hamas pristati ublažiti ekstremne zahtjeve koje je prvotno predložio. Hamas je tražio potpuni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga s palestinskih teritorija. U drugom scenariju, Izrael bi mogao nastaviti borbe nakon ramazana. Konkretno, izraelske snage mogle bi upasti u Rafah, nakon čega bi se Izrael vratio za pregovarački stol i možda čak raspravljao o "Bidenovoj doktrini", američkoj vanjskopolitičkoj strategiji za stvaranje novog regionalnog poretka. Međutim, treba upozoriti da bi ofenziva na Rafah rezultirala pokoljem civilnog stanovništva, što bi dovelo do pogoršanja regionalne situacije. Prema trećem scenariju, stvari će se nastaviti kao do sada - Netanyahu će nastaviti provocirati Bidenovu administraciju, nastavit će obećavati "potpunu pobjedu" i izbjegavat će postizanje sporazuma o oslobađanju talaca. Također, moguće je da će se sukob sa Strankom nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza toliko pogoršati da će je izbaciti iz koalicije te će mu ostati samo ultraortodoksni Židovi i stranke krajnje desnice.

Ipak, vladini izvori za Haaretz sugeriraju da još uvijek postoji mogućnost da će Netanyahu na kraju odlučiti sve iznenaditi i "pomaknuti se ulijevo". Saudijska Arabija i dalje vjeruje u mogućnost normalizacije odnosa s Izraelom kao dio dogovora koji bi uključivao obrambeni pakt Rijada i Washingtona, a i u Washingtonu se nadaju da se Netanyahu nije u potpunosti odrekao tog sna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:35