CARLES PUIDGEMONT

Bivši premijer u egzilu najavio kandidaturu na izborima u Kataloniji, oduševljena masa mu klicala

"Trenutak je da budem ondje. Odluke se moraju donositi bez obzira na posljedice", izjavio je Puigdemont

Carles Puigdemont

 Lionel Bonaventure/Afp

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se od 2017. nalazi u egzilu u Belgiji, rekao je u četvrtak da će se kandidirati u svibnju na parlamentarnim izborima u Kataloniji.

"Trenutak je da budem ondje. Odluke se moraju donositi bez obzira na posljedice", izjavio je Puigdemont u francuskom mjestu Elma uz granicu sa Španjolskom.

Ondje se okupilo oko 1000 zagovornika neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, koji su mu klicali "predsjednik, predsjednik".

Puigdemont, kojeg sud u Madridu traži zbog organiziranja zabranjenog referenduma o neovisnosti od prije sedam godina, izabrao je to povijesno mjesto za najavu povratka u Kataloniju. Mjesto je za vrijeme Španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. bilo odredište poraženih republikanaca u egzilu.

Španjolski parlament je na inicijativu socijalističkog premijera Pedra Sáncheza usvojio zakon o amnestiji kojim će biti obustavljeni postupci protiv organizatora zabranjenog referenduma.

Sánchezova manjinska vlada ovi o podršci katalonskih stranaka koje zagovaraju neovisnost.

Zakon o amnestiji mogao bi stupiti na snagu krajem svibnja ili početkom lipnja. Puigdemont bi mogao biti uhićen po ulasku u Španjolskoj vrati li se ranije.

Izvanredni izbori u Kataloniji, gdje živi 7,5 milijuna ljudi, održavaju se 12.svibnja. Katalonski premijer Pere Aragonés sazvao ih je prošli tjedan nakon što u regionalnom parlamentu nije prošao njegov prijedlog proračuna za 2024.

Puigdemont je zastupnik u Europskom parlamentu ispred stranke Zajedno za Kataloniju (JxCat). Ulaskom u izbornu utrku u Kataloniji odustao je od izbora za Europski parlament u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:15