MORA I PLATITI

Bivši Trumpov strateg nakon osude na četiri mjeseca zatvora: ‘Pobunit ćemo se protiv Bidenova režima‘

68-godišnji Bannon osuđen je u srpnju po dvije točke – za nepoštivanje Kongresa jer nije svjedočio te nije dao tražene dokumente

Steve Bannon

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Bivši Trumpov strateg Steve Bannon pobunio se protiv "Bidenova režima" nakon što je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja Kongresa.

68-godišnji Bannon osuđen je u srpnju po dvije točke – za nepoštivanje Kongresa jer nije svjedočio te nije dao tražene dokumente.

Osim zatvorske kazne, Bannon sada mora platiti i novčanu kaznu od 6500 dolara. On je negirao bilo kakvo kazneno djelo.

Sudac Carl Nichols rekao je da će Bannon zasad biti pušten na slobodu dok se ne riješi bilo kakva žalba na izrečenu kaznu.

"Danas mi je sudac presudio. Uputit ćemo energičnu žalbu", rekao je Bannon novinarima odmah nakon izricanja presude, prenosi BBC. "Osmog studenog osudit ćemo nelegitimni Bidenov režim", dodao je.

Nekoliko sati nakon što je Bannon osuđen, bivši američki predsjednik Donald Trump također je dobio poziv za svjedočenje o pobuni na Kapitolu. On bi se također mogao suočiti s kaznenom prijavom ako se ne odazove pozivu.

Podsjetimo, porota sastavljena od osam muškaraca i četiri žene osudila je Bannona jer je odbio svjedočiti i dati dokumente koje je zatražio odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol 6. siječnja 2021. i pokušaje Trumpovih pristaša da ponište njegov poraz na izborima 2020.

Bannon je bio ključni savjetnik u predsjedničkoj kampanji republikanca Trumpa 2016. Tijekom 2017. bio je glavni strateg Bijele kuće, ali je ubrzo došlo do svađe Bannona i Trumpa. Kasnije su izgladili odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:19