ATENTAT

Bivši ukrajinski parlamentarac Zelenskog je zvao klaunom, sad je pronađen mrtav u Moskvi

Okrvavljeno tijelo Ilije Kive pronađeno je kako leži u snijegu u sklopu hotelskog parka

Ilija Kiva

 Volodymyr Tarasov/Zuma Press/Profimedia/Volodymyr Tarasov/zuma Press/profimedia

Bivši ukrajinski zastupnik kojeg Kijev smatra izdajnikom ubijen je u parku u predgrađu Moskve, u napadu koji se pripisuje ukrajinskoj sigurnosnoj službi SBU.

Ilija Kiva bio je proruski član ukrajinskog parlamenta prije invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022., ali je pobjegao u Rusiju mjesec dana prije početka rata i često je kritizirao ukrajinske vlasti na internetu i u talk show emisijama ruske državne televizije.

Zelenskog je nazivao klaunom i gadom te je pozivao narod Ukrajine da svrgne njegov režim.

Ruski istražitelji rekli su u srijedu u izjavi da je Kiva upucan, dodajući da je njegovo tijelo otkriveno u parku u elitnom moskovskom predgrađu Odintsovo.

"Nepoznata osoba pucala je u žrtvu iz neutvrđenog oružja. Muškarac je od zadobivenih ozljeda preminuo na licu mjesta", navodi se u priopćenju ruskog istražnog odbora.

Kivino tijelo pronađeno je oko 15 sati, ali su pokušaji reanimacije hitne pomoći bili neuspješni.

"Okrvavljeno tijelo Ilije Kive pronađeno je kako leži u snijegu u sklopu hotelskog parka", stoji u izvješću.

Ukrajinski izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je Reutersu da je ukrajinska sigurnosna služba SBU odgovorna za ubojstvo. Nekoliko ukrajinskih medija također je citiralo svoje izvore koji tvrde da je SBU izvršio atentat na 46-godišnjeg bivšeg političara.

U komentaru za nacionalnu TV, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov nagovijestio je umiješanost zemlje u ubojstvo: "Možemo potvrditi da je Kiva gotov. Takva će sudbina zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima."

Yusov je nazvao Kivu "jednim od najvećih ološa, izdajnika i kolaboracionista" i rekao da je njegova smrt "pravda".

Kiva, kojemu je Velika Britanija prošle godine uvela sankcije zbog "podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine", ukrajinski je sud u odsutnosti osudio na 14 godina zatvora zbog optužbi koje uključuju izdaju i poticanje na nasilje.

Ubojstvo sugerira da Kijev i dalje ima tajne resurse duboko u Rusiji. Moskva je ranije okrivila ukrajinske tajne službe za ubojstvo Darje Dugine, kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa, i smrt Vladlena Tatarskog, istaknutog ruskog vojnog blogera koji je ubijen nakon eksplozije u kafiću u središtu Sankt Petersburgu.

U odvojenom napadu u srijedu, političar kojeg podržava Rusija u okupiranim istočnim regijama Luganska u Ukrajini ubijen je u eksploziji automobila bombe.

Oleg Popov, koji je bio zastupnik u promoskovskom regionalnom parlamentu Luganska, ubijen je nakon "detonacije neidentificirane naprave u automobilu", rekao je ruski istražni odbor, ne navodeći detalje.

Ukrajina nije odmah komentirala javljenu smrt Popova.

Nekoliko dužnosnika pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini ubijeno je od početka rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:21