SRAMOTNO IGRANJE USPOMENOM

BIZARAN KOSTIM IZAZVAO ZGRAŽANJE NA INTERNETU, SMRZNUT ĆETE SE KADA VIDITE KOGA PREDSTAVLJA Kostim pod opisom 'djevojčice iz Drugog svjetskog rata'...

 
Posjetitelj izložbe o Anne Frank, koja je u veljači 2017. bila u Šibeniku
 Antonio Bronic / REUTERS

Bizaran kostim za 'Noć vještica' koji se prodavao na internetu izazvao je zgražanje korisnika, a radi se o dječjem kostimu "Anne Frank", što mnogi smatraju neprimjerenim i sramotnim.

Djevojčica Anne bila je žrtva holokausta, a nekoliko stranica prodavalo je kostim pod opisom "djevojčice iz Drugog svjetskog rata". Sastojao se od zelene beretke, plave haljinice i smeđe torbice.

Prava Anne Frank skrivala se od nacista sa svojom obitelji. Umrla je od tifusa u logoru Bergen-Belsen nekoliko tjedana prije njegova oslobođenja. Imala je samo 15 godina. Njezin otac Otto bio je jedini preživjeli od osmero ljudi koji su se u Drugom svjetskom ratu skrivali u ulici Prinsengracht 263. Slavnim dnevnikom o životu njemačkih Židova u Amsterdamu postala je simbolom otpora, hrabrosti i optimizma.

Brojni su stoga na društvenim mrežama izrazili zgražanje što je nekome palo na pamet zaraditi na toj priči tako što će prodavati kostim, i to za djecu. - Sad vaše dijete može igrati ulogu heroja iz Drugog svjetskog rata - stajalo je među ostalim u opisu, kao i to da bi 'tako nešto vrlo vjerojatno nosila djevojčica u vrijeme Drugog svjetskog rata.'

Stranica Halloweencostumes.com, na kojoj se među ostalim prodavao kostim, skinula ga je u međuvremenu s ponude i ispričala se, prenosi BBC.

- Nikad nisamo htjeli ni na koji način nekoga uvrijediti - poručili su i objasnili da kostime raznih tematika i za razne svrhe inače prodaju i van 'sezone' Noći vještica, pa se zna dogoditi da među ponudama budu oni povijesne tematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02