PRIKUPLJANJE STAVOVA

Blinken na bliskoistočnoj turneji pokušava spriječiti eskalaciju: ‘Protivimo se prisilnom raseljavanju Palestinaca‘

Blinken je na turneji zbog rastućih bojazni da će izraelska ofenziva protiv Hamasa u Gazi izazvati širi regionalni sukob

Antony Blinken kasnije tijekom dana sastao se s katarskim šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem

 Evelyn Hockstein/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je u nedjelju jordanskog kralja Abdulaha da se Washington protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze ili s okupirane Zapadne obale, nadajući se da će pokrenuti razgovore o budućnosti Gaze.

Kralj je na sastanku iznio zabrinutost Jordana zbog raseljavanja, navodi se u priopćenju palače, dok Izrael nastavlja sa svojom vojnom kampanjom koja je veliki dio Gaze pretvorila u ruševine i ostavila njezinih 2,3 milijuna stanovnika na rubu gladi, prema humanitarnim djelatnicima.

Blinken je na sastanku s kraljem Abdulahom u Amanu "naglasio protivljenje SAD-a prisilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze i kritičnu potrebu zaštite palestinskih civila na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Prikupiti stavove pa ih iznijeti Izraelu

Većina stanovnika Gaze raseljena je zbog sukoba, a nasilje se rasplamsalo i na Zapadnoj obali, uključujući smrtonosni sukob u gradu Jeninu u nedjelju.

Kralj je rekao Blinkenu da Washington ima glavnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael za trenutni prekid vatre i upozorio na "katastrofalne posljedice" nastavka rata u Gazi, koji je započeo kada je Hamas napao Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzevši 240 talaca.

Blinken je na turneji po regiji zbog rastućih bojazni da će izraelska ofenziva protiv palestinskih militanata Hamasa u Gazi izazvati širi regionalni sukob.

image

Pojas Gaze

Mohammed Abed/Afp

Blinken je doputovao u Jordan kasno u subotu i sastao se s kraljem Abdulahom u nedjelju, a zatim otputovao u Katar na sastanke s emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem i premijerom Mohamedom Bin Abdulrahmanom al-Tanijem, koji je također ministar vanjskih poslova.

Izaslanstvo SAD-a ima za cilj prikupiti stavove arapskih država o budućnosti Gaze prije nego što ta stajališta iznese Izraelu, rekao je američki dužnosnik, priznajući da će stajališta biti jako udaljena.

‘Radimo na ruti za dostavu pomoći‘

Blinken je u Amanu posjetio skladište Svjetskog programa za hranu (WFP) u kojem sečuva konzervirana hrana za Gazu.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice WFP-a za Palestinu Laura Turner rekla je prije sastanka s Blinkenom da bi se on trebao zalagati za zaustavljanje sukoba i da Izrael otvori granične prijelaze prema sjevernom dijelu Gaze.

"Tamo se nalazi stanovništvo do kojeg nismo mogli doći šest tjedana i zbog kojeg smo najviše zabrinuti", rekla je Turner dodajući da su pomoć poslanu na sjever iz južne Gaze uzeli drugi Palestinci također u velikoj potrebi za hranom.

Blinken je rekao da SAD radi na tome da rute za dostavu pomoći u Pojas Gaze ostanu otvorene i da ih bude više.

"Intenzivno smo usredotočeni na vrlo tešku i doista sve goru situaciju s hranom za muškarce, žene i djecu u Gazi, i to je nešto na čemu radimo 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu", rekao je Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:18