BURE BARUTA

Bliski istok na korak do eskalacije, BBC: ‘Nema presedana za ovo što sada radi Iran!‘

Rat se iz Gaze već proširio na pet zemalja koje sudjeluju u sukobu niskog intenziteta

Pripadnik paravojne postrojbe u Iranu

 Morteza Nikoubazl/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Morteza Nikoubazl/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Nakon Sirije i Iraka, Iran je u utorak gađao Pakistan, intenzivirajući time strahove da bi se izraelski napad na Gazu mogao proširiti u rat na Bliskom istoku s još težim humanitarnim, političkim i ekonomskim posljedicama. Iranci kažu da su ciljali dva uporišta sunitske paravojne skupine Jaish al-Adl u pakistanskoj pograničnoj pokrajini Beludžistan, dok Pakistan tvrdi da su ubili dvoje djece, a troje ozlijedili.

Pakistan je osudio iranski napad, upozoravajući na moguću odmazdu. Pakistan i Iran desetljećima se bore protiv separatističkih grupa u Beludžistanu, kao što je Jaish al-Adl (u prijevodu Vojska pravde). Teheran ih tereti da su prošlog mjeseca u blizini granice izveli napad na policijsku postaju u Rasku u kojoj je ubijeno 11 iranskih policajaca. Američke obavještajne službe smatraju Jaish al-Adl najaktivnojom i najutjecajnijom sunitskom naoružanom grupom u Beludžistanu, prenosi BBC. Beludžistan je regija koja je podijeljena između Irana, Pakistana i Afganistana, na kojem žive većinom Beludži, iranski narod s vlastitim jezikom.

Nekoliko sati nakon što je iračka vlada opozvala svog veleposlanika u Teheranu i pozvala iranskog otpravnika poslova u Bagdadu kako bi prosvjedovala protiv iranskog raketnog napada na sjeverni Irak, Pakistan je objavio da su Iranci napali i na njihov teritorij. Raketni napad Irana na Pakistan gotovo je bez presedana, javlja BBC. To je posljednja eskalacija nasilja na Bliskom istoku, gdje izraelski rat u Gazi riskira da preraste u širi regionalni sukob, ocjenjuje CNN. Sukob je sada već zahvatio najmanje pet država, analizira The New York Times. Napad na Gazu pokrenuo je sukob niske razine između skupina koje podržava Iran, te SAD-a i drugih zapadnih sila, piše američki list.

image

"Pripremite svoje lijesove" piše na plakatu koji je osvanuo u srijedu u Teheranu

-/Afp

Pakistan je osudio iranski napad kao potpuno neprihvatljiv, poručujući da je posebno zabrinjavajuće to što je izveden "unatoč postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana". Pakistan je jedna od zemalja koje imaju atomsku bombu. Kina je u srijedu pozvala Pakistan i Iran na suzdržanost, izbjegavanje poteza koji bi doveli do eskalacije napetosti te na zajednički rad na održavanju mira i stabilnosti".

Napad na Pakistan Iran je izveo nakon što su u ponedjeljak kasno navečer gađali Siriju i Irbil u iračkom Kurdistanu. Tvrdili su da su gađali bazu izraelske obavještajne agencije Mossad u Irbilu, te "antiiranske terorističke skupine" u Siriji. Iranci tvrde kako su Irak napali odgovarajući na izraelske napade u kojima su ubijeni zapovjednici Iranske revolucionarne garde, dok su u Siriji ciljali snage koje su organizirale napad bombaša samoubojica tijekom komemoracije ubijenom zapovjedniku snaga Quds Qasemu Soleimaniju u gradu Kermanu, u kojem je ubijeno 84 ljudi.

Odgovornost za napad preuzeo je ISIL.

image

"Pripremite svoje lijesove" piše na plakatu koji je osvanuo u srijedu u Teheranu

-/Afp
image

"Pripremite svoje lijesove" piše na plakatu koji je osvanuo u srijedu u Teheranu

-/Afp

Smatra se da je prije toga Izrael izveo napade u kojima su ubijeni vođa Hamasa u Libanonu i zapovjednik iranske Revolucionarne garde u Siriji, dok su SAD ubile vođu iračke milicije u zračnom napadu u Iraku i bombardirale ciljeve Hutija u Jemenu. Skupine koje podržava Iran istovremeno izvode napade na Izrael i njegove saveznike kako bi pokazali solidarnost s Palestincima: libanonski Hezbolah razmijenio je prekograničnu vatru s izraelskim snagama; šiitske milicije šalju dronove i projektile na američke snage u Iraku i Siriji, jemenski Hutiji napadaju brodove u Crvenom moru.

Američki mediji objavljuju detalje napada iranskih snaga na Pakistan: militantna skupina Jaish al-Adl kasno u utorak objavila je da je Iranska revolucionarna garda sa šest jurišnih bespilotnih letjelica i raketama ciljala dvije kuće u kojima su živjela djeca i žene njenih boraca. Regionalni dužnosnici rekli su za CNN da su poginule dvije djevojčice od 8 i 12 godina, a da su najmanje četiri osobe ozlijeđene u napadu u selu Koh-e-Sabz, na 50 kilometara od granice s Iranom.

U tom mjestu živio je bivši dozapovjetnik te sunitske oružane grupe Mullah Hashim, ubijen u sukobima s iranskim snagama u iranskoj pokrajini Sarawan 2018. Jaish al-Adl djeluje s obje strane granice i ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve.

Proturječni signali

Istovremeno i američka strana izvodi napade. Pozivajući se na izvore u Pentagonu, CNN javlja da je američka vojska u utorak pokrenula nove napade na ciljeve Hutija u Jemenu, gađajući njhove protubrodske balističke projektile. To je bila barem treća runda američkih napada na uporišta Hutija od prošlog četvrtka, kada su Amerikanci i Britanci proveli zajedničku operaciju koja je ciljala zapovjedne i kontrolne točke i skladišta oružja koje su Hutiji koristili za lansiranje projektila i bespilotnih letjelica kojima su napadali brodove u Crvenom moru. Jemenska pobunjenička skupina uz podršku Irana gađa brodove u Crvenom moru, u znak odmazde za izraelski napad na Gazu. Nekoliko sati nakon američkog napada u utorak, Hutiji su ispalili projektil i pogodili brod za rasuti teret M/V Zografia, koji plovi pod malteškom zastavom.

Prošlog tjedna američke snage su također izvele napad u Bagdadu u kojem je ubijen vođa jedne od skupine koju podržava Iran. NYT piše da su iračke skupine koje podržava Iran u posljednja tri mjeseca gađale američke baze i kampove u Iraku i Siriji više od 130 puta.Također, intenzivirali su se oružani sukobi između Izraela i libanonskog Hezbolaha, kojeg podržava Iran. U nedjelju je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah najavio da će nastaviti napade na izraelsku vojsku na libanonskoj granici sve do kraja izraelske ofenzive u Gazi.

Otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa, Iran šalje proturječne signale o svojim namjerama, piše NYT. Privatno, iranski dužnosnici ističu da žele izbjeći veći sukob. No, također javno podržavaju svoje saveznike hutije i Hezbolah, naglašavajući koliko su bitni za održavanje pritiska na Izrael i zemlje koje ga podržavaju.

Irak je u utorak prijavio Iran Vijeću sigurnosti UN-a zbog "agresije", priopćilo je iračko ministarstvo vanjskih poslova. U glavnom gradu iračkog Kurdistana Irbilu je, tvrde iračke vlasti, pogođena kuća kurdskog biznismena Peshrawa Dizayeeja. Poginuo je on, njegova kći Zhina, njena dadilja, strana državljanka, te poslovni partner Karam Mikhail, nabraja NYT. Napad na Irbil možda je pokušaj iranskih vlasti da uvjere svoju javnost da, unatoč neuspjehu obavještajnih i sigurnosnih snaga da spriječe napad na pogrebnu povorku Qasema Soleimanija, poduzimaju ozbiljne korake da kazne počinitelje, rekli su analitičari.

image

Unutrašnjost pogođene kuće u iračkom Irbilu

Safin Hamid/Afp

Iranska Revolucionarna garda gađala je irački Kurdistan najmanje dva puta 2022. i više puta tijekom prosvjeda u Iranu 2019., za koje je Teheran tvrdio da ih potpiruju iranski disidenti sa sjevera Iraka. Ovotjedni napad dogodio se u vrijeme dok iračka vlada pokušava otkazati prisutnost američkih postrojbi na svom teritoriju. Iran također želi da se američke trupe povuku. Amerikanci su u Iraku od 2014. kako bi pomogli u obračunu s teroristima ISIL-a. Irački parlament nedavno je glasao za odlazak Amerikanaca. Premijer Mohammed Shia al-Sudani najavio je da želi započeti s utvrđivanjem plana američkog povlačenja, a NYT piše da analitičari smatraju da je ovaj put ozbiljan to i provesti. Iranski napad od utorka mogao bi znatno otežati pregovore o američkom povlačenju, s obzirom na to da je jedan od razloga prisutnosti američkih snaga u Iraku zaštita Kurda na sjeveru Iraka. Američke trupe zaštitile su Kurde 2014., kada su teroristi Islamske države došli na nekoliko kilometara od kurdske prijestolnice Irbila.

Kurdski čelnici oklijevali su glasati za odlazak američkih trupa, piše NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:57