KRITIČNA SITUACIJA

BLIŽI SE PRIJELOMNI TRENUTAK ZA GRČKU 'Mi novca za sljedeću isplatu duga MMF-u nemamo'

 AFP

Grčka neće imati 1.6 milijardi eura koje bi idućeg mjeseca morala platiti Međunarodnom monetarnom fondu, priznao je jedan od ministara u vladi Alexisa Tsiprasa.

Nikos Voutsis, grčki ministar unutarnjih poslova, rekao je na televiziji Mega da 'taj novac neće biti isplaćen i nema ga'.

Naime, Grčkoj u lipnju na naplatu stižu četiri rate duga prema MMF-u, na što se obvezala kad je dobila pozajmicu 2011. godine, a istovremeno pregovara s vjerovnicima o oslobađanju dodatnih sredstava iz programa pomoći. Ako se dogovor ne postigne, država se suočava s bankrotom, piše Telegraph koji pritom citira grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa, koji je izjavio da, ne bude li napretka, projekt eura kreće prema svom kraju.

'Jedna moguća alternativa u slučaju izostanka napretka u pregovorima je da Grčka napusti zajedničku europsku valutu, odnosno da ponovno uvede drahmu. To bi bilo katastrofalno, ne samo za Grčku. Bila bi to katastrofa za sve, prvenstveno za grčku socijalnu ekonomiju, ali bio bi to i početak kraja projekta zajedničke valute u Europi', kazao je Varoufakis u intervjuu za BBC.

Izjave dvojice Tsiprasovih ministara stižu nedugo nakon što je sam Tsipras kazao da vremena za pregovore s vjerovnicima nema još mnogo te da njegova država nema namjeru pristati na 'ponižavajuće' uvjete.

Varoufakis napominje da, s obzirom na konstantno izvlačenje kapitala s grčkog tržišta otkad je Tsipras došao na vlast, dolazi trenutak kada će grčka vlada morati donijeti odluku - isplatiti plaće ili vjerovnike. 'To je odluka koju nijedan ministar financija ne bi smio donositi. Naravno, prilično je jasno što će ministar odlučiti', dodao je aludirajući na vjerojatnost da bi vjerovnici ostali praznih ruku.

Analitičari banke JPMorgan Chase Malcolm Barr i David Mackie su 15. svibnja svojim klijentima poslali bilješku u kojoj su napisali: 'Enorman je pritisak na središnje državne financije, bankarski sustav je pod pritiskom. Sve to moglo bi eskalirati krajem svibnja ili početkom lipnja. Jasno je da vrijeme ističe', prenosi njihovu bilješku Bloomberg.

Atena je u teškoj situaciji jer ministri financija eurozone i MMF traže reforme, koje grčka Vlada nije spremna provesti, dok istovremeno ostaje bez novca, što joj slabi pregovaračku poziciju.

Pregovori s međunarodnim vjerovnicima, od kojih Grčka traži dodatnu pomoć od 7.2 milijarde eura u zastoju su jer Tsiprasova vlada ne želi odustati od svojih predizbornih obećanja koje je dala građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:16