BLOKIRALI GA

BLOGER RASKRINKAO ŽIVOT U METROPOLI 'Sve je laž! To je tumor nad kojim nitko nema kontrole'

Gradilište u Tijaninu, Peking noću i brzi vlak kineskih željeznica
 Jason Lee / Jucember / Reuters / Wikiemdia Creative Commons

Kineski bloger Zhang Wumao uzburkao je duhove u svojoj zemlji nakon što je objavio emotivni esej o Pekingu o kojem je pisao bez imalo suzdržavanja i, uglavnom, negativno.

Zhang, koji u kineskoj metropoli živi od 2006. godine tako se obrušio na njegovu veličinu, pretrpanost, stanovnike, infrastrukturu i cijene nekretnina...

Esej 'Peking ima 20 milijuna ljudi koji se pretvaraju da tamo žive' zapravo propituje današnju ulogu kineskog glavnog grada koji je na najboljem putu da postane jedna od svjetskih metropola, no zbog toga gubi i dio svoje duše...

Njegov esej odmah je izazvao burne reakcije. Prvo na kineskim društvenim mrežama Weibo i WeChat, gdje je odmah postao viralan.

Zhang je esej objavio 23. srpnja, a već prve večeri pogledalo ga je više od pet milijuna ljudi, piše Quartz.

A takve stvari u Kini ne prolaze bez sankcija...

Vrlo brzo esej je nestao s interneta, a njegove opaske o neljubaznim stanovnicima Pekinga, prevelikom gradu kojeg je nemoguće obići i kojeg naziva 'tumorom nad kojim nitko nema kontrole' očito nisu baš najbolje sjele vlastodršcima.

Također, njegov sarkastičan ton kad piše o starijim generacijama ili bogatim klincima koji žive lažne živote nekima baš i nisu bili po volji pa su u komentarima napali autora odakle mu hrabrost da govori u ime 20 milijuna stanovnika dok su drugi komentirali kako je namjerno ocrnio Peking za malo viralne slave.

Drugi su pak hvalili Zhangovu iskrenost, no esej je svejedno uklonjen sa svih portala i društvenih mreža a maknut je i s Zhangovog WeChat računa gdje je prvotno objavljen.

Državni mediji napali su autora, a na kraju priče i sam Zhang osjetio je potrebu da se ispriča svima koje je njegov esej povrijedio.

'Ovaj moj rad ima puno problema i namjerno sam bio negativan kako bih zabavio čitatelje. Ne želim više uzrokovati probleme i nadam se da nisam uzrujao puno ljudi', stoji u isprici.

E sad, je li riječ o iskrenom žaljenju ili je na Zhangovu ispriku utjecao 'informativni razgovor' s vlastodršcima, prosudite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:18