UDAR NA NAJMOĆNIJE

BORBA S KORUPCIJOM Velika čistka u vrhu države, predsjednik objavio rat tajnoj službi

Najnoviji ulov kineskih istražitelja je Ma Jian, zamjenik ministra državne sigurnosti koji je bio zadužen za sve kontraobavještajne aktivnosti
Chinese President Xi Jinping attends a signing ceremony between China and Denmark at the Great Hall of the People in Beijing on April 24, 2014. AFP PHOTO / POOL
 Parker Song/AFP

Kina i dalje udara po svojim najmoćnijim ljudima. Naime, jučer se prolomila vijest da kineske vlasti zbog “kršenja disciplinskih pravila” - što je u biti kineski eufemizam za korupciju - istražuju Ma Jiana, moćnog šefa obavještajnih službi.

Dokaz je to, piše agencija Reuters, da se antikorupcijska čistka prelila s energetskog i domaćeg sigurnosnog sektora na onaj obavještajni, odnosno na inače nedodirljivo kinesko Ministarstvo sigurnosti, instancu koja nadzire kineske, ali i strane državljane što u samoj Kini, što u inozemstvu.

Ma Jiana, zamjenika ministra državne sigurnosti zaduženog za vanjskopolitičke, ali i kontraobavještajne operacije, tereti se za “ozbiljne prekršaje”.

Navodno je, kako je ranije ovog mjeseca prenio South China Morning Post, riječ o vezi s korupcijskom mrežom u koju je bio uključen i jedan od kineskih tehnoloških konglomerata. Radi se o Founder Groupu, tvrtki u vlasništvu Pekinškog sveučilišta, s čijim je šefom Li Youom Ma navodno bio vrlo blizak.

Pratio novinare

Ma je, u svakom slučaju, najviši sigurnosni dužnosnik kojega se istražuje od pada kineskog “domaćeg kralja sigurnosti” Zhoua Yongkanga koji je osuđen u srpnju prošle godine.

Osim samog Maa, vlasti istražuju još nekoliko njegovih suradnika.

Analitičari tvrde da kineski predsjednik Xi Jinping, koji predsjedava Nacionalnom komisijom za sigurnost, želi staviti pod kontrolu veliki sigurnosni aparat te zemlje, čiji je budžet probio službenu brojku za vojno trošenje.

Ma je iz svog ureda odveden prošli tjedan. Bio je direktor takozvanog 8. biroa u ministarstvu, ureda zaduženog za kontraobavještajne aktivnosti za strane državljane, većinom diplomate, biznismene i novinare. Za obavještajne je agencije radio više od 30 godina, a na svoju sadašnju službenu funkciju zamjenika ministra za kontraobavještajne operacije postavljen je 2006. godine.

Značaj činjenice da je on sada pod istragom odnosi se na tvrdnje da je imao vrlo bliske veze s kineskim dužnosnikom pod imenom Ling Jihua, koji je svojedobno bio pomoćnik bivšeg kineskog predsjednika Hu Jintaa. Ling je pod istragom od prošlog mjeseca, a zajedno sa Zhouom smatra se jednim od najbitnijih imena Xijeve antikorupcijske čistke.

Prijetnja Partiji

- Ma je ključna osoba između slučajeva Zhoua Yongkanga i Linga Jihue. Ministarstvo državne sigurnosti čini oko polovice ukupnog domaćeg sigurnosnog aparata, tako da se radi o vrlo bitnoj stvari - tvrdi za Reuters Zhang Lifan, politički komentator iz Pekinga.

No, Ma Jian je samo jedan u nizu kineskih dužnosnika koji su se dosad našli na meti istrage.

Oni su počeli padati još 2012. godine kada je kineski predsjednik postao Xi Jinping. Čim je kročio u ured, Xi se zakleo da će iskorijeniti korupciju među stranačkim i vladinim dužnosnicima. Korupcija je, ustvrdio je tada Xi, prijetnja samom opstanku Komunističke partije.

Nakon toga iz Kine svako malo pristižu vijesti o istragama, uhićenjima i osudama tamošnjih funkcionera.

Dva najveća “trofeja” dosad su Zhou Yongkang i Ling Jihua.

‘Master Kang’

Zhou Yongkang je svojedobno bio jedan od najmoćnijih ljudi u Kini, dužnosnik kojega su se svi bojali. Bio je na čelu glomaznog kineskog sigurnosnog sustava, ali i član najmoćnijeg tijela u Kini - Odbora Politbiroa. Prije otprilike tri godine se umirovio, no iako se držao dalje od pažnje javnosti, zadržao je moć, ali i utjecaj.

Navodno je bio toliko jak da je predstavljao pravu prijetnju novopečenom predsjedniku, priča se da je bio Xijev istinski rival.

A onda su mu odlučili prekinuti uživanje u penzionerskim danima. Nakon više od godine dana istrage Zhou je uhićen i protjeran iz stranke zbog optužbi za “primanje velikih iznosa mita”, “odavanje stranačkih i državnih tajni”, “ozbiljno kršenje stranačke discipline” te čak “preljub s nekoliko različitih žena”. Također su ga teretili za uspostavljanje kriminalne hobotnice - odnosno, da je, opravdavajući svoj nadimak ‘Master Kang’, ustoličio svoje poslušnike po moćnim pozicijama u naftnom i sigurnosnom sektoru.

Mnogi od njih također su bili predmetom istrage.

Uostalom, Zhou je bio vrlo blizak i s Boom Xilaijem, bivšim šefom Komunističke partije u Chongqingu, koji je prije dvije godine osuđen na zatvorsku kaznu također zbog optužbi za korupciju. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na smrtnu kaznu zbog ubojstva britanskog poduzetnika Neila Heywooda, ali je ona suspendirana. Uhićenje Boa smatralo se najvećim “političkim šokom” u vladajućoj kineskoj eliti u proteklih nekoliko desetljeća. No, uslijedit će ih još.

Nakon Zhoua, primjerice Ling Jihua, bivši savjetnik nekadašnjeg kineskog predsjednika Hu Jintaoa. I on se ogriješio o “disciplinu”, odnosno odao se korupciji. Smijenjen je 2012. godine, nedugo nakon što su se u medijima počele pojavljivati glasine da je upravo njegov sin poginuo u prometnoj nesreći u Pekingu vozeći očev Ferrari.

U automobilu je navodno bila i neka žena. Radilo se o velikoj sramoti za Partiju. Cijeli taj slučaj Ling je pokušavao zataškati, a do neke mjere mu je to i uspjelo jer kineske vlasti nikada nisu službeno objavile imena osoba koje su sudjelovale u toj nesreći.

S Ferrarijem je sve počelo, a onda se istraga korupcije samo počela stiskati oko članova njegove obitelji.

Ilegalni darovi

Među nedavno palima je i Liu Tienan, jedan od čelnih kineskih ekonomskih dužnosnika koji je doživotnu kaznu zatvora zaradio jer je primio milijune dolara mita. Bio je zamjenik šefa Komisije za nacionalni razvoj i reformu (NDRC) sve dok ga nisu najurili u kolovozu 2013. godine. A onda se ispostavilo da se na njegov račun slilo 5,8 milijuna dolara. Taj su mu novac uplaćivali poslovnjaci, a on bi im sređivao ‘protuusluge.

- Iskoristio je svoju funkciju kako bi stekao korist, ilegalno uzimao novac i darove, i to ili sam ili preko svog sina Liu Dechenga - zagrmile su kineske vlasti. Liu je priznao grijehe rekavši kako je “izgubio povjerenje svojih šefova i kolega” te ustvrdio da se “duboko kaje”. Navodno mu je to priznanje poštedilo život i spasilo ga smrtne kazne. Dodatna zanimljivost u njegovu slučaju bilo je to što je prve optužbe na njegov račun iznio jedan kineski novinar.

Ranije ovog mjeseca objavljeno je da vlasti istražuju zbog korupcije i Zhang Kunshenga, najviše rangiranog od četiri kineska pomoćnika ministra vanjskih poslova. Zhang, podrijetlom iz središnje kineske provincije Shanxi, posljednji se put pojavio u javnosti u prosincu na regionalnom forumu gdje je održao govor. A zatim su lokalni mediji počeli pisati da je istraga protiv njega povezana s onom Linga Jihue. Zhang je bio šef Odjela za protokol koji je nadgledao inozemne diplomatske misije, a njegovo uhićenje bilo je samo nova pljuska Ministarstvu vanjskih poslova koje se na udaru kritika i novinarskih pera našlo prošle godine kad je kineski veleposlanik na Islandu nestao usred glasina da je uhićen zbog prodaje državnih tajni Japanu.

Kraj nije ni blizu

Među uhićenima i istraživanima je i Jiang Jiemin, dužnosnik koji se godinama seljakao s funkcije s funkciju u vrlo profitabilnim državnim naftnim kompanijama.

Svojedobno je bio na čelu one najveće, China National Petroleum Corporationa, a istraga protiv njega se vezala upravo uz tu poziciju, ali i činjenicu da je za njegov uspon uvelike bio zadužen “onaj čije se ime do uhićenja nije spominjalo” - Zhou.

No, mnogi se i u Kini i u inozemstvu, dok čitaju izvještaje o stotinama uhićenja, pitaju koji motivi doista stoje iza velike antikorupcijske čistke, odnosno u kojoj je mjeri Xijeva kampanja orijentirana na istrebljivanje mita, a u kojoj na obračunavanje s političkim protivnicima.

Naime, Xi Jinping doista održava svoje obećanje da će hvatati korumpirane dužnosnike na svim razinama, dakle i muhe i tigrove. I čini se da kraj nije ni blizu.

Kinu uništavaju tri opasne bande

Kako je antikorupcijska čistka dobivala zamah, zanimljiv je i način kako se promijenio stav izvještavanja o njoj. Naime, Komunistička partija je prije uvijek inzistirala na svojoj “ujedinjenosti” te tome da se radi o “korumpiranim pojedincima”. No, onda su se u kineskim medijima, onima koji su glasila vladajuće strukture, počeli pojavljivati malo drugačiji natpisi, pa čak i priznanje da u samoj Partiji postoji nekoliko “vrlo opasnih klika” koje su “štetne i za zemlju, ali i za same ljude”, a koje su povezane s raširenom korupcijom.

Čak su otišli toliko daleko da su ih i imenovali. Jednu od njih nazvali su “Tajničkom bandom” i definirali je kao grupu moćnika i viših dužnosnika povezanih sa Zhouom. Druga je, napisali su, “Naftna banda” - sektor koji je također bio pod Zhouovom patronažom i političkom kontrolom. Treća je “Shanxi banda”, koju su sačinjavali dužnosnici iz te ugljenom bogate kineske provincije, a koji su bili povezani s Ling Jihuom. Naravno, za takvo je definiranje postojao blagoslov s vrha. Uostalom, sam je predsjednik Xi u jednom od svojih govora rekao kako je odlučan u tome da neće tolerirati “organizirane klike unutar stranke, koje vode svoje osobne biznise”.

Dio analitičara smatra da taj zaokret u izvještavanju samo pokazuje samopouzdanje i moć koju trenutačno ima Xi Jinping.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:06