PRŠTE KRITIKE

BORE SE PROTIV DŽIHADISTA, A NE SMIJU SE NI PRIBLIŽITI AMERICI 'Strašno, a njihovi su vojnici u mojoj domovini i tu imaju baze...'

 Alaa Al-Marjani / REUTERS

Irački vojnici koji se u gradu Mosulu bore protiv džihadističke skupine takozvane Islamske države kritizirali su u subotu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska Iračana u Sjedinjene Države ističući da je ne razumiju jer se i sami bore protiv terorista.

Ograničenja ulaska dodatno pogađaju građane i dužnosnike jedne zemlje u ratu protiv džihadističke skupine IS kojima se nisu svidjele ni Trumpove izjave o tome da su Sjedinjene Države trebale ukrasti Iraku naftu prije povlačenja postrojbi iz te zemlje 2011. godine.

"To nije pravedno. Imam pravo posjetiti svoju obitelj", rekao je 23-godišnji vojnik s američkom puškom na ramenu koji ima tri bratića u Teksasu.

"Ta odluka je donesena jer postoje terorističke skupine u Iraku, ali ovdje ima i nedužnih ljudi i među njima su i oni koji se bore protiv džihadista", dodao je.

"Zašto nam zabraniti ulazak u Sjedinjene Države dok su njihovi vojnici u mojoj domovini i tu imaju baze", rekao je drugi, 45-godišnji irački vojnik.

Sjedinjene Države imaju više od 4800 vojnika u Iraku gdje su na čelu međunarodne antidžihadističke koalicije od 2014. godine te pružaju potporu iračkim snagama u ratu protiv IS-a koji je u lipnju osvojio Mosul, drugi najveći grad u toj zemji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:46