BATALJUN Española

Braća Rotenberg izašla iz Putinove sjene, preuzimaju kontrolu nad notornom paravojskom: ‘Priprema se teren...‘

‘Gazprom, Rosneft i drugi osnivaju privatne vojne tvrtke jer se ruske elite pripremaju za scenarij vojnog poraza Rusije‘

Arkadi Rotenberg (lijevo)

 Vladimir Smirnov/Tass/Profimedia/Vladimir Smirnov/tass/profimedia

Ruski oligarsi Arkadi i Boris Rotenberg odlučili su stvoriti privatnu vojsku, sličnu Wagner grupi pokojnog Jevgenija Prigožina, koja bi se sastojala od nogometnih huligana, objavio je lokalni istraživački portal, a prenosi Newsweek.

Braću Rotenberg, inače prijatelje iz djetinjstva i bliske saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina, je s bataljunom Española, paramilitarnom grupom krajnje desnih nogometnih navijača, upoznao Viktor Šendrik, šef sigurnosne službe Ruskih željeznica, inače sponzora grupe.

‘Grupu Española stvorili su navijači, uglavnom kluba Spartak. A onda su braća Rotenberg došla na ideju preuzeti kontrolu nad tom privatnom vojnom kompanijom‘, rekao je jedan izvor neovisnom ruskom portalu ‘Important Stories‘ (‘Važne priče‘, prev.)

‘Mnoge važne kompanije u ovom trenutku stvaraju svoja vlastite privatne vojske, a braća su željela stvoriti svoju na temeljima Española.‘

Ruske kompanije i državne agencije financirale su već desetak pseudo-plaćeničkih grupa koje se sada bore u Ukrajini, objavila je Meduza, neovisni portal na engleskom i ruskom. To uključuje bataljun Uran kojeg podržava ruska svemirska agencija Roscosmos, te jedinica Sojuz koju financiraju kompanije Sberbank i Rosatom.

image

Boris Rotenberg

Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia/Sergei Savostyanov/tass/profimedia

Obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva obrane također je rekla da Gazprom, ruska državna monopolistička energetska tvrtka, radi na razvoju privatne vojne tvrtke. Dodali su i da je Gazprom kao uzor uzeo Wagner grupu, privatnu vojnu tvrtku koju je osnovao Jevgenij Prigožin, koji je predvodio neuspjelu pobunu i marš na Moskvu prije nego je poginuo prošlog ljeta u zrakoplovnoj nesreći.

Braća Rotenberg postavila su Shendrika za čelo ove nove privatne vojske ‘jer je on dugo radio u njihovoj sigurnosnoj službi‘, rekao je izvor za Important Stories.

Shendrik je diplomirao na institutu Golitsino ruskog FSB-a i služio je u jedinici Vimpel sigurnosne službe. Od 2016. vrši dužnost šefa sigurnosne službe Ruskih željeznica.

Española je formalno dio Reduta, privatne vojne tvrtke koju kontrolira rusko Ministarstvo obrane, piše Important Stories.

Bivši general-pukovnik američke vojske Mark Hertling upozorio je u ožujku 2023. da će privatne vojne skupine u Rusiji ‘doprinijeti kaosu‘ ako Putinova vlada padne.

Hertling je to komentirao na X-u, bivšem Twitteru, odgovarajući Sergeju Sumlennyju, stručnjaku za istočnu Europu, koji je objavio: ‘U ruskim društvenim medijima pojavljuju se izvještaji da tvrtke poput Gazproma, Rosnefta i drugih osnivaju vlastite privatne vojne tvrtke. Ruske elite pripremaju se za scenarij vojnog poraza Rusije i vakuuma vlasti nakon toga.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:11