OBLJETNICA MASAKRA

'Breivik nije uspio promijeniti Norvešku. Ubojica je izgubio, a narod pobijedio'

Anders Behring Breivik prije godinu dana je ubio 77 osoba u namjeri da promjeni norveško društvo
Bereaved families and friends of the 69 people who were gunned down and killed at Utoeya Island in the Tyrifjord a year ago, gather to pay their respects on the island on the first anniversary of the massacre, Utoeya, Norway, Sunday, July 22, 2012. Norway on Sunday paused to commemorate the 77 victims of a bomb and gun massacre that shocked the peaceful nation one year ago, a tragedy that the prime minister said had brought Norwegians together in defense of democracy and tolerance. (AP Photo/Heiko Junge/NTB scanpix) NORWAY OUT
 AP

OSLO - Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da ekstremni desničar Anders Behring Breivik , koji je prije godinu dana ubio 77 osoba, nije uspio u svojoj namjeri da promjeni norveško društvo.

"Bomba i meci trebali su promijeniti norveško društvo. Norveški narod odgovorio je tako da je još čvršće stao u obranu naših vrijednosti. Ubojica je izgubio, a narod pobijedio", rekao je Stoltenberg na obilježavanju obljetnice stravičnog masakra.

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata, zbog čega Norvežani organiziraju niz događaja kojima će se sjetiti žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijećem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoeyi i diljem zemlje, sve do arktičkog arhipelaga Svalbarda gdje će se održati misa za smrtno stradale.

Tridesettrogodišnji ekstremist rekao je da je izveo napade kako bi obranio zemlju od "muslimanske invazije", a mlade članove Laburističke stranke poubijao zbog stranačke useljeničke politike i promicanja multikulturnog društva.

Laburistički premijer Stoltenberg, koji je u vrijeme napada bio u svojoj rezidenciji, a ne u uredu pred kojim je eksplodirala bomba, položio je vijenac na mjestu eksplozije.

On je nedugo nakon masakra prije godinu dana izjavio da će odgovor Norveške na krvoproliće biti "više demokracije, otvorenosti i humanizma, ali nikad naivnosti".

Stoltenberg će tijekom dana zajedno s kraljevskim parom prisustvovati misi u katedrali u Oslu, u Utoeyi se sastati se s članovima obitelji poginulih, a zatim na otoku na kojemu se dogodila najveća drama položiti još jedan vijenac.

Premijer će navečer u Oslu prisustvovati i komemoracijskom koncertu koji priređuju norveški umjetnici, a na kojemu bi mogao nastupiti i Bruce Springsteen.

Na Utoyi će govoriti i danski premijer, laburist Helle Thorning-Schmidt, dok će američka državna tajnica Hillary Clinton putem videoporuke izraziti sućut norveškom narodu zbog te "teške tragedije".

Breivik je u zatvoru gdje čeka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka će biti poznata 24. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:36