NAKON 6,5 GODINA ZATVORA

Britanci morali osloboditi ‘desnu ruku Bin Ladena’: Na slobodi je najozloglašeniji terorist s britanskom adresom

Čovjek poznat kao desna ruka Osame bin Ladena nakon šest i pol godina zatvora vraća se u svoj dom u londonskom predgrađu
 AFP

Abu Qatada , najozloglašeniji terorist s britanskom adresom, na slobodi je.

Čovjek poznat kao desna ruka Osame bin Ladena nakon šest i pol godina zatvora vraća se u svoj dom u londonskom predgrađu. Britanci su zaprepašteni činjenicom da ih pravni sustav onemogućava u tome da Qatadu zadrže u zatvoru ili deportiraju u Jordan. Deportacija, scenarij koji su Britanci priželjkivali, onemogućena je u siječnju kad je Europski sud za ljudska prava odlučio da bi Qatadino izručenje Jordanu, gdje ga se tereti za pokušaj terorističkih napada, kršilo zakon o ljudskim pravima jer suđenje ne bi bilo pravedno.

Qatada, 51-godišnji istaknuti predstavnik al-Qa’ide kojega se povezuje s terorizmom u najmanje šest zemalja, tako ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, u sigurnosti svoga londonskog doma.

- Nije prihvatljivo da u svojoj zemlji imate nekoga tko vam prijeti da će vam naštetiti, a ne možete ga osuditi, zatvoriti ili deportirati - komentirao je David Cameron odluku Europskog suda za ljudska prava.

Stroga pravila

Ipak, dok Jordan ne osigura dokaze da Abu Qatada neće biti mučen, odnosno da će mu biti omogućeno suđenje koje je pravedno prema mišljenju Europskog suda, državni neprijatelj broj jedan ostaje u Londonu. Istina, uvjeti pod kojima je pušten dovoljno su strogi da onemoguće njegove eventualne fundamentalističke namjere, i to manje od šest mjeseci prije velikog testa britanskih sigurnosnih službi - Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovoga ljeta.

Qatada će tako 22 sata dnevno, pod elektronskim čipom, biti zatvoren u kući. Zabranjeno mu je korištenje telefona i interneta, baš kao i kontakti s 27 sumnjivih prijatelja. Ako tijekom dva sata, koliko je na slobodi, susretne poznanika, bit će mu dopušten samo pozdrav, bez daljnjeg razgovora.

Razumljivo, držanje vjerskih propovijedi, čime se u Londonu bavio od 1994. kada su mu dali politički azil, strogo mu je zabranjeno. Njegove su propovijedi bile svojevrsno glasilo al-Qa’ide kojim je okupljao fatalističke londonske muslimane i, vjeruje se, koordinirao terorističke akcije diljem svijeta.

Anketa vladine agencije YouGov pokazuje da 70 posto Britanaca želi njegovo izručenje, bez obzira na to hoće li mu u Jordanu biti omogućeno pravedno suđenje ili ne. Njihov gnjev zbog odluke iz Strasbourga dodatno je pojačan činjenicom da bi njegov boravak na slobodi, uz pratnju 60 policajaca i agenata MI5, porezne obveznike mogao stajati i do 500.000 funti godišnje (gotovo 4,5 milijuna kuna).

“Zašto ga jednostavno ne mogu staviti u avion?” pitanje je u naslovu Sunday Timesa uz sliku Qatade i znaka Heathrowa. Ipak, Britanija zasad ne želi proturječiti odluci Strasbourga, kako su to, primjerice, u slučaju deportacije terorista učinile Francuska i Italija.

Majka ljuta na Britaniju

Ipak, činjenica da je zvijezda al-Qa’ide na slobodi Britancima ulijeva strah. Tim više što je njegov 18-godišnji sin Qatada Othman poznat kao zagovornik očevih ideja islamskog fundamentalizma. Vijesti o Qatadinu ostanku u Londonu nije se svidjela ni njegovoj majci Aishi koja živi u Ammanu.

- Ne znam zašto ga Britanci zadržavaju, ne postoji niti jedan dobar razlog za to. Ne vidim zašto bi ga željeli - izjavila je 70-godišnja gospođa Othman koja ni sama nije svjesna koliko se Britanaca, koje njegov boravak stoji 10.000 funti tjedno, slaže s njezinim zahtjevom o Qatadinu povratku u Jordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:28