PALE SE ALARMI

Britanci su upozoreni, reagirala i poznata barunica: ‘Iran je minutama daleko od toga da proizvede nuklearno oružje!‘

Lord Forsyth dodao je da bi on, na mjestu Izraela, bio vrlo zabrinut da zli režim u Iranu razvije nuklearnu sposobnost

Iranska vojna baza, arhivska fotografija

 Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Salampix/abaca/abaca Press/profimedia

Britanska vlada upozorena je da je Iran "minutama daleko" od toga da razvije nuklearno oružje te da su neki ljudi u Teheranu "dovoljno ludi da to iskoriste", pišu britanski mediji.

Zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa zapravo vlada već godinama, otkako je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum s Iranom koji je u ime SAD-a i drugih zapadnih sila ispregovarao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je sporazum trebao, u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu, jamčiti da Iran neće razvijati nuklearna postrojenja s vojnom svrhom.

Bojazan je dodatno narasla nakon upozorenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je u nekoliko navrata tijekom prošle godine upozorila da se Iran nalazi blizu količina obogaćenog uranija koje bi se moglo iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Nadalje, od napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. IAEA zapravo ne zna kakvo je stanje s iranskim nuklearnim programom.

Konačno, napad dronovima i projektilima koje je Iran tijekom noći sa subote na nedjelju izvršio na Izrael, koliko god bio najavljen unaprijed kao odgovor na likvidaciju generala Iranske revolucionarne garde u diplomatskom predstavništvu te države u Damasku (a za koju Teheran optužuje Izrael), eskalirao je ionako napetu situaciju na Bliskom istoku.

Tijekom debate o napadu Irana na Izrael u Domu lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, barunica Ruth Deech upozorila je da se izgleda zaboravilo na nuklearni sporazum s Teheranom:

- Iran je minutama daleko od toga da razvije nuklearno oružje i dovoljno su ludi da ga upotrijebe, rekla je Deech.

- Moramo se vratiti sankcijama protiv Irana (vjerojatno je mislila na uvođenje dodatnih mjera, op.a.). Ako već nećemo zabraniti putovanja članovima Revolucionarne garde onda barem ne bismo smjeli izdavati vize raznim klericima koji putuju na relaciji Teheran - London, rekla je Deech.

Bivši ministar u vladi torijevaca Lord Forsyth dodao je da bi on, na mjestu Izraela, bio vrlo zabrinut da zli režim u Iranu razvije nuklearnu sposobnost.

- Nitko u Izraelu sada ne može spavati mirno kad to ima na umu, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:06