NELEGALNA PRAKSA

BRITANCI ZNALI ZA MUČENJA U AFGANISTANU Agentima rečeno da ne reagiraju kako ne bi uvrijedili SAD

Britanski sudac Peter Gibson prikupio je dokaze koji pokazuju kako su agenti Velike Britanije u Afganistanu znali su da su američki obavještajci, poslije napada na gradove u SAD-u 11. rujna 2001. godine, mučile osumnjičene za terorizam, ali im je bilo rečeno da ne reagiraju kako ne bi uvrijedili Washington, pokazali su zaključci dvogodišnje istrage, koju je objavila agencija Reuters.

Istragu je naredio premijer David Cameron, a Gibsonova ekipa je ustanovila i da su britanski špijuni sudjelovali u nelegalnoj američkoj praksi prebacivanja osumnjičenih u treće zemlje bez ikakvog sudskog procesa,iako pritom nema dokaza da su britanski agenti mučili osumnjičene. Ali su, nedvojbeno, surađivali sa stranim obavještajnim službama, uključujući američke, koje su optužene za maltretiranje zatvorenika u Afganistanu, Iraku i zatvoru Guantanamo na Kubi. Britanci su znali kako Amerikanci zatvorenike premlaćaju i lišavaju sna, ali im je bilo rečeno da se ne miješaju.

"Velika Britanija se nije željela žaliti na maltretiranje zatvorenika, iz straha da ne poremeti odnose sa saveznicima", smatra sudac Peter Gibson.

Velika Britanija je u studenom 2010. godine pristala platiti odštetu za 16 bivših zatvorenika u Guantanamu, zbog tvrdnji da su britanski obavještajci znali za njihovo maltretiranje ili su u pojedinim slučajevima u njemu sudjelovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:00