RIVALSTVO U VRHU

Britancima ipak draži Johnson nego premijer David Cameron

Godišnja konferencija Konzervativne stranke, koja je počela jučer u Birminghamu, u znaku je nastavka borbe za spašavanje anemične ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva. No, ministra financija Georgea Osbornea, koji je konferenciju počeo mišlju da se “britanska ekonomija oporavlja, ali sporije nego što se očekivalo”, nemalo je zasjenio nastup londonskoga gradonačelnika Borisa Johnsona.

U svom uobičajeno osebujnom obraćanju torijevcima u Birminghamu Johnson se zauzeo za britansku srednju klasu koja se osjeća “potpuno i razumljivo ignoriranom”. Pozvao je i na referendum o Europskoj Uniji, žaleći se da ne razumije stajališta svoje stranke o EU. Nastup Borisa Johnsona na konferenciji mnogi smatraju dijelom njegove strategije zauzimanja mjesta budućeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezovi od 10 milijardi

U intervjuu koji je prethodio konferenciji Johnson je odbio komentirati je li David Cameron bolji lider nego što bi on sam bio, dajući na znanje da bi se 2016., nakon svoga gradonačelničkog mandata, mogao boriti za Cameronovo mjesto . Rekao je da je natjecateljski duh protiv Camerona, s kojim je pohađao elitni internat Eton, a poslije i Oxford, zdrav. Johnsonu u prilog ide činjenica da se proljetos pokazao kao zvijezda Konzervativne stranke nakon što je ostvario trijumf na lokalnim izborima koji su ostatku torijevaca donijeli uglavnom sramotne rezultate. Njegova uloga u uspješnim Olimpijskim igrama dodatno je pridonijela popularnosti među Britancima koji sve glasnije nagađaju o mogućnosti da Camerona naslijedi ekscentrični Johnson.

David Cameron zasad, čini se, pozdravlja Johnsonove ambicije: - Moram reći Borisu: jednom kada tvoj posao gradonačelnika Londona bude gotov, nemoj misliti da je i tvoj posao u politici gotov. Mislim da ima mnogo toga ponuditi i dati i ja ga potičem da to učini.

U međuvremenu, Cameronov ministar financija, čini se, ima većih briga od nasljedstva čelnog mjesta u stranci. Jučer je na konferenciji najavio da će vlada dovršiti posao koji je počela kad je riječ o smanjenju deficita. Najveći rezovi zahvatit će socijalne olakšice koje će biti smanjene za čak deset milijardi funti, dodanih na prije uvedene rezove od 18 milijardi.

Vlada previše troši

- Problem naše zemlje nije u tome što radni ljudi plaćaju premalo poreza, nego u tome što vlada troši previše njihova novca - ustvrdio je Osborne te dodao da se vladin plan odnosi isključivo na rezanje troškova, a ne na povećanje poreza. - Mi nećemo kažnjavati stvaranje bogatstva, nego ga poticati - rekao je Osborne i dodao da porez na luksuzne nekretnine, koji su tražili liberalni demokrati, neće biti uveden. Nazvao ga je “porezom na domove” koji ne bi bio pravedan.

- Mi, moderni konzervativci, predstavljamo sve one koji teže, koji rade, štede i nadaju se, one koji osjećaju obvezu da daju, a ne samo da uzimaju. Bilo da se radi o vlasniku male trgovine koji radi do ponoći kako bi izdržavao obitelj. Ili o radniku koji napušta dom prije nego što mu se djeca probude i vraća se kući nakon što zaspu, samo zato što im želi priuštiti bolji život. Ili umirovljeniku, koji je štedio cijeli život i ne želi sve potrošiti kako bi mogao nešto ostaviti djeci. Ili poduzetniku koji ne želi samo zaraditi i otići, nego posvećuje svoju energiju izgradnji nove priče o uspjehu - rekao je Osborne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:52