OPASNOST OD TERORIZMA

Britanska vlada upozorava građane: Pazite gdje ćete na ljetovanje, Hrvatska je sigurna, ali...

 CROPIX

Britanci koji planiraju ljetovanje u Europi upozoreni su na visoku opasnost od terorizma nakon smrtonosnih eksplozija koje su sinoć odjeknule istanbulskim aerodromom.

Naime, britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje za putovanje u kojem savjetuje svojim građanima da ne putuju u pojedine države nakon što su islamisti izvršili teroristički napad na aerodrom Ataturk usmrtivši pritom najmanje 41 osobu i ozlijedivši više od 230 putnika.

Ove su države ozlijeđene kao zemlje visokog rizika:

Turska

Oko 2,5 milijuna Britanaca svake godine posjeti ovu zemlju, a upravo ona je posljednja u nizu pogođena terorističkim napadom.

Ministarstvo vanjskih poslova upozorava da je situacija ozbiljna, te kako bi pogođena mogla biti mjesta koja posjećuju stranci, te turiste savjetuju da budu na oprezu. Također, savjetuju građane da ne putuju u blizinu granice sa Sirijom.

Egipat

Teroristička prijetnja na visokoj je razini i u Egiptu, nakon što je ruski zrakoplov sa 224 putnika srušen iznad Sinaja. nakon tog incidenta, britanski avioprijevoznici odbijaju prevoziti ljude direktno do Sharm el-Sheikh zračne luke, a ministarstvo savjetuje građane da potpuno izbjegavaju to popularno turističko odredište jer vjeruju da bi teroristi ponovno mogli napasti.

Tunis

Tunis se pridružio listi nesigurnih država u koje britanska vlada savjetuje da se ne putuje u doglednoj budućnosti. Prošle godine u Tunisu je ubijeno 38 ljudi, uključujući 30 Britanaca, kada je terorist napao hotel u popularnom odmaralištu u blizini grada Soussea.

- Iako dobro surađujemo s tuniškom vladom i uspostavljamo dodatne sigurnosne mjere, napadi u budućnosti su vrlo mogući - napominju iz ministarstva. Ne vjerujemo da je tamo trenutno pružena adekvatna zaštita turistima.

Maroko

Oko 500,000 Britanaca posjeti Maroko svake godine, no ministarstvo upozorava da tamo postoji velika prijetnja od terorizma budući da se velik broj mještana pridružio ISIS-u.

Francuska

Francuska je označena kao visokorizična zemlja zbog brojnih terorističkih napada - od kojih je najsmrtonosniji onaj koji se dogodio u Parizu u studenom prošle godine kada je poginulo 130 ljudi. Ova je zemlja već bila na popisu nesigurnih nakon pucnjave 7. siječnja prošle godine na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu kao i napada u Montrougeu, te pucnjave u židovskom supermarketu u Parizu. Također, trojica francuskih vojnika napadnuti su u Nici 3. veljače 2015.

Španjolska

Teroristička prijetnja na maksimalnoj je razini nakon što je španjolska policija osujetila brojne skupine osumnjičene da regrutiraju pojedince za borbu u Siriji i Iraku, od kojih su neki izrazili namjeru da izvrše napade u Europi.

Izrael

Britansko ministarstvo kao i do sada, savjetuje građanima da ne putuju u Gazu i područja uz granicu s Libanonom i Sirijom. Upozoravaju kako osim terorističkih napada postoji opasnost i od otmica na granici s Egiptom.

Cipar, Grčka i Hrvatska

Ova omiljena odredišta za britanske turiste dana su kao 'generalna prijetnja' od terorizma i smatraju se kao najsigurnija mjesta za ljetovanje na Mediteranu. Ipak, britansko ministarstvo savjetuje da i tamo postoji rizik od napada na britanske turiste od grupa ili individualaca motiviranih sukobima u Iraku i Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:54