‘VOJNI UDAR‘

Britanski analitičari: Tajming Prigožinove pobune za Ukrajinu ne može biti bolji!

Budući da su Kremlj i Wagner sada zaokupljeni vlastitom borbom, neke od najučinkovitijih ruskih borbenih jedinica morat će biti povučene s ukrajinske bojišnice.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin 

 Handout/Afp

Radi li se ovdje o vojnom udaru? - pita se urednik BBC-ja za Rusiju dok gleda skoro pa nevjerojatne prizore iz grada na jugu Rusije, Rostova na Donu.

U grad su noćas ušle snage plaćeničke vojske Wagner, a njihov šef Jevgenij Prigožin tvrdi kako je njegov cilj (samo) svrgavanje ruskog vojnog vodstva.

Dakle, da njegov cilj nije rušenja Vladimira Putina sa čela Rusije. U videu objavljenom jutros na društvenim mrežama može se vidjeti kako se Prigožin svađa s ruskim časnicima u regionalnom stožeru ruske vojske u Rostovu na Donu.

"Došli smo ovamo jer želimo (svrgnuti) načelnika Glavnog stožera i ruskog ministra obrane", rekjao je Prigožin i zaprijetio da će u suprotnom sa svojim borcima blokirati grad, a potom krenuti prema Moskvi. U zasebnom videu Prigožin je tvrdio da su zračna luka i vojni obkekti u Rostovu pod kontroloim Wagnera. Ruske vlasti optužile su ga za oružanu pobunu.

U analizi koju potpisuje njihov stručnjak za sigurnost Frank Gardner, BBC piše kako se Prigožinova pobuna može razviti u nekoliko smjerova.

- Za Ukrajinu tajming ne može biti bolji - kaže analitičar.

"Upravo dok se Kijev suočavao sa svim reperkusijama mogućeg neuspjeha svoje protuofenzive, Kijevu je ova pobuna došla kao spasonosni pojas. Budući da su Kremlj i Wagner sada zaokupljeni vlastitom borbom, neke od najučinkovitijih ruskih borbenih jedinica morat će biti povučene s ukrajinske bojišnice. Što je još važnije, ovaj izazov Moskvi mogao bi ozbiljno potkopati moral među njezinim trupama koje drže sve one utvrđene obrambene linije koje Ukrajina pokušava probiti. U idealnom svijetu ovo bi završilo ruskim povlačenjem iz Ukrajine. Ali malo je vjerojatno da će to biti tako jednostavno", kaže Gardner.

Drugi mogući ishod je da će Prigožinov izazov Kremlju biti kratkotrajan, a njegove snage natjerane na predaju.

- Ali što god se dogodi, duh je izašao iz boce - zaključuje analitičar BBC-a.

"Pobuna čelnika plaćeničke skupine Wagner mogla bi izazvati najtežu domaću krizu za Vladimira Putina od početka njegove invazije na Ukrajinu", piše urednica Sky Newsa za sigurnost i obranu Deborah Haynes.

"Zasad nije moguće procijeniti kakve će posljedice za Putinov režim imati Prigožinova pobuna. Za predsjednika Putina ovaj će ispad sigurno biti barem uznemirujući i mogao bi dovesti do šire nestabilnosti, koju će ruske sigurnosne službe nastojati spriječiti. Još jedan faktor koji ostaje nejasan je koliko će se plaćenika odazvati Prigožinovu pozivu na akciju. No, jedno je sigurno: eskalacija unutarnjih sukoba u Rusiji bit će poticaj ukrajinskim snagama koje će vjerojatno pokušati iskoristiti nered dok napreduju u velikoj protuofenzivi", kaže Haynes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10