AUTORSKA PRAVA

Bruce Willis u ratu s Appleom: Djeca moraju moći naslijediti glazbu s roditeljskog iPoda!

U ratu protiv moćnih korporacija običnim ljudima ponekad treba pomoć akcijskih junaka, a ovaj bi put ulogu heroja mogao odigrati hollywoodski glumac

kako bi dokazao da je njegova golema kolekcija digitalne glazbe uistinu njegova.

Willis svoju muziku, na koju je tijekom godina potrošio tisuće dolara i ispunio “mnogo, mnogo iPoda”, želi nakon smrti ostaviti kćerima Rumer, Scout i Tallulah. No, zakoni o autorskim pravima u mnogim područjima kaskaju za tehnološkim napretkom pa tako trenutačno ne predviđaju mogućnost da od nekoga naslijedite kolekciju MP3-ja na jednaki način na koji ste nekad mogli naslijediti ploče ili CD-e, a još nije bilo ni slučajeva da Apple tuži nekog jer je “opelješio” djedov iPod.

Prema uvjetima na koje moraju pristati svi korisnici Appleova iTunes Storea, korisnici nisu vlasnici ni jedne pjesme koju su tamo “kupili”, nego su je samo “posudili” na neodređeno vrijeme, ali samo dok se drže određenih uvjeta, čije se kršenje može kazniti blokadom pristupa računu. Apple može zamrznuti svaki račun ako sumnja da vlasnik drugima prosljeđuje kupljenu glazbu, čak i ako je u pitanju bliža rodbina.

Pravo korištenja

Willis, dakako, nije prvi primijetio taj problem, ali bi podrška velike hollywoodske zvijezde mogla pomoći u tužbama u pet američkih saveznih država u kojima građani traže prava da sa svojom legalno downloadanom glazbom rade što hoće, u vrijeme kada se u Britaniji već prodaje više glazbe u digitalnim nego na fizičkim formatima i kada se isto u Americi očekuje do kraja ove godine. Britanska udruga za zaštitu prava potrošača Which? navodi da “kupovina” na iTunesu i Amazonu, pravno gledano, zapravo predstavlja unajmljivanje, odnosno korisnici kupuju “pravo na korištenje” glazbe. Pravila se mogu zaobići, ali je pitanje koliko je to legalno.

“Lako je nekome dati fizički uređaj poput iPoda ili Kindle s glazbom i knjigama. Ali, ako bi taj uređaj trebalo apdejtati pristupanjem online računu, novi bi vlasnik mogao izgubiti sve”, piše ta udruga. Druga je opcija da drugoj osobi jednostavno date lozinku za iTunes račun, no to se može protumačiti kao kršenje uvjeta online dućana.

“Davanje detalja o vašem računu drugoj osobi prema ugovoru se smatra kršenjem sigurnosti. To nije izravno kršenje uvjeta ugovora, ali Apple bi mogao smatrati da jest i suspendirati vam pristup”, rekao je za Which? odvjetnik Matthew Strain.

Zaobilazni putevi

Willis je od svojih pravnika zatražio da istraže može li se osnovati obiteljska zaklada koja bi “čuvala” njegove downloade, među kojima su, kako tvrde njegovi prijatelji, tisuće klasičnih rock-albuma izvođača poput Beatlesa, Rolling Stonesa i Led Zeppelina, ali i onih suvremenijih poput Adele. Takav pristup savjetuju i pravni stručnjaci na online stranici FindLaw, koji tvrde da bi “neke vrste zaklada mogle omogućiti da nastavite svoju imovinu koristiti dok ste živi, a potom je prebacite na nekog drugog kada umrete”. No, i tu bi se, tvrde, mogla pojaviti “nesnosna pitanja oko vlasništva nad digitalnim datotekama”.

Sa sličnim problemima kao u Appleovu dućanu suočeni su i korisnici Amazonova Kindlea - jer i e-knjige se samo iznajmljuju, a najveća svjetska online knjižara našla se na udaru žestokih kritika zbog redigiranja već kupljenih i downloadanih knjiga, pa čak i njihova brisanja - poput epizode iz 2009. kada su bez upozorenja korisnicima daljinski izbrisali sve legalno downloadane kopije “1984.” i “Životinjske farme” Georgea Orwella jer izdavač na te knjige nije imao prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:28