STROGI ZAKONI

BRUNEJSKI SULTAN OTKAZAO BOŽIĆ Upozorio da bi oni koji slave mogli završiti u zatvoru na pet godina

 Sam Garza, www.kremlin.ru

Sultan od Bruneja ukazom je utvrdio da će bilo koja osoba koju se otkrije da ilegalno slavi Božić završiti u zatvoru na najviše pet godina, prenosi Independent .

Brunej je prošle godine uveo zabranu slavlja Božića zbog straha da će 'otvoreno i prekomjerno slavlje' iskvariti muslimansku populaciju.

Kršćani i svi ostali koji to žele mogu slaviti Božić privatno, no o tome moraju upozoriti vlasti.

Lokalni islamski vođe promovirali su zabranu, upozoravajući da preuzimanje božićnih običaja je jednako kao i imitiranje druge vjere, što je zabranjeno prema nekim interpretacijama Islama.

Dužnosnici ministarstva za religijska pitanja navodno su obišli lokalne poslovne objekte kako bi osigurali da nemaju izložene božićne dekoracije, uključujući kape Djeda božićnjaka i transparente s božićnim čestitkama.

Sultan Hassanal Bolkiah, koji vlada ovom bivšom britanskom kolonijom već skoro 50 godina, uveo je zabranu na Božić 2014. godine, iste godine kada je u sultanatu uveden i stroži kazneni zakon, baziran na islamskim šerijatskim pravilima, uključujući i kamenovanja i amputacije.

Zabrana Božića opravdana je prema tim novim zakonima. Oni koji slave Božić bit će kažnjeni s 20 tisuća dolara ili s najviše pet godina u zatvoru, ili oboje.

Zabrana je naišla na otpor na društvenim mrežama u vidu kampanje #MyTreedom, a koja potiče kršćane u drugim državama, kao što su Saudijska Arabija i Iran, da objavljuju fotografije na kojima se vidi da slave Božić. Nekoliko stanovnika Bruneja doprinijelo je kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:03