DJEVOJKA JOŠ KRITIČNO

BRUTALNI ZLOČIN ŠOKIRAO SVIJET Mladu studenticu u autobusu silovalo i tuklo šest napadača!

Bilo je oko devet i trideset navečer. Mlada studentica (23) medicine ušla je s prijateljem u autobus na povratku iz kina. Kako se vidi sa snimke nadzorne kamere, ušli su u autobus na dobro osvijetljenoj stanici blizu šoping-centra u kojem su gledali film. Vozili su se prema četvrti u jugozapadnom dijelu grada oko jedan sat. Autobus nije pripadao javnom prijevozu, nego privatnoj kompaniji. Muškarac koji ga inače vozi bio je na zabavi s prijateljima i odlučio ga je uzeti kako bi izvan radnog vremena povezao putnike i dodatno zaradio. Ubrzo nakon što je par napravio kobnu pogrešku i ušao, počela je prepirka između njih i vozačeva pripitog društva. Iz izvještaja nije posve jasno je li u autobusu bilo drugih putnika.

Muškarci su djevojci navodno prigovorili jer je navečer u gradu. Prijatelj ju je pokušao zaštititi, no napadači su izvukli metalnu šipku i počeli ga tući. Djevojku su odvukli do stražnjih sjedala i silovali je. Sve to vrijeme autobus se vozio po gradu i prošao pokraj nekoliko policijskih patrola. Djevojka i mladić razodjeveni su i izbačeni uz cestu. Naišao je slučajni prolaznik i alarmirao policiju. Mladić je zadobio ozljede glave, a djevojka je, uz to što je silovana, pretučena po abdomenu i licu. Liječnici kažu da je šteta najvjerojatnije nepopravljiva i djevojka još nije izvan životne opasnosti. Njezin prijatelj, koji je policiji opisao napadače, pušten je na kućno liječenje.

Grupno silovanje mlade indijske studentice dogodilo se prošle nedjelje u glavnom gradu Indije. Brutalni zločin izazvao je šok, bijes i nevjericu o kojima se naročito žestoko oglasio indijski parlament, unatoč tome što statistike pokazuju da sličnih zlodjela u indijskim metroima i autobusima, ali i na drugim mjestima, ne nedostaje. Neki su zastupnici zatražili smrtnu kaznu vješanjem za počinitelje. Zatražena je i izmjena zakona koji bi po novom silovatelje kažnjavao smrću.

- Samo tako osigurat će se da se ovakav gnusan zločin ne ponovi - ističu pristaše promjene zakona.

Neki, pak, smatraju kako bi to samo dovelo do povećanog broja ubojstava žrtava.

Naslovnice indijskih medija većinom su govorile o “novoj sramoti u glavnom gradu”. U komentarima se navodilo da je riječ o sramoti za cijelo društvo. Naime, od početka godine samo u Delhiju su prijavljena 582 slučaja silovanja i zločini nad ženama su česti. Neki su mediji istaknuli glavni grad kao “prijestolnicu silovanja u zemlji”, iako su točni podaci da on prednjači u odnosu na druga metropolitanska područja te da je u nekim manjim gradovima stopa silovanja veća. Počinitelja je, objavila je jučer policija, najvjerojatnije bilo šest, a zasad su uhićena četvorica. Glavni optuženi je vozač autobusa Ram Singh, a drugooptuženi su njegov brat i dva prijatelja. Jedan od njih radi u teretani, a drugi je prodavač voća.

Nakon kritika iz parlamenta ministar unutarnjih poslova je izložio nove planove za mjere kojima bi se povećala sigurnost žena na ulicama. Policija će češće patrolirati rutama kojima se noću kreće više žena, a od telefonskih kompanija u kojima su zaposlene mnoge žene traži se da osiguraju zaposlenicama prijevoz do kućnog praga. Traži se i brzo suđenje silovateljima mlade studentice, a kompaniji čiji je vozač počinio zločin oduzeta je dozvola.

Iako su reakcije na događaj u javnosti bile šok i provala bijesa - nesumnjivo i zbog okolnosti u kojima se sve dogodilo - žene u New Delhiju su vijest dočekale s drugačijim osjećajima. Kako piše jedna od njih, “osjećam se frustrirano, bespomoćno i ranjivo, a ti su mi osjećaji dobro poznati”. Naime, žene u tom gradu rijetko bez straha mogu izaći noću na ulicu, a od napada strahuju i radnice koje rade kasne smjene. Smatra se da je glavni razlog napada na žene percepcija prema kojoj one koje su noću na ulici, čak i s pratnjom, te one koje, prema procjeni zlostavljača, nisu prikladno odjevene, same izazivaju da ih se siluje.

Nasilje nad ženama je velik problem u Indiji. Najčešće je silovanje, a službene brojke govore o udvostručenom broju slučajeva silovanja od 1990. do 2010. godine. Često je i seksualno uznemiravanje žena na radnome mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:30