NARODNO SOBRANJE REKLO 'DA'

Bugarska JEDNOGLASNO ratificirala Pristupni ugovor Hrvatske EU. Ratifikaciji nazočio i predsjednik Sabora

 Dragan Matić / Cropix

SOFIJA - Bugarsko Narodno sobranje je jutros jednoglasno ratificiralo Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, čime je Bugarska postala četvrta država koja je to učinila, nakon Slovačke, Mađarske i Italije, ali prva u čijem parlamentu nije bilo glasova protiv. Slična je namjera, doduše, postojala i u Slovačkoj, ali je tamo jedan zastupnik zabunom pritisnuo pogrešan gumb.

Entuzijazam u Sobranju pokazalo je i to što su svi klubovi zastupnika inzistirali na tome da sudjeluju u raspravi, a za ratifikaciju glasalo je svih 181 zastupnika, uključujući euroskeptike.

Na poziv predsjednice Sobranja Cecke Cačeve zastupnicima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, kojemu je posjet Sofiji i prvo putovanje u inozemstvo otkako je preuzeo novu dužnost.

- Bili ste među prvima koji ste priznali neovisnost Hratske, a onda i ostalih republika bivše Jugoslavije. Bili ste jedni od začetnika Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Bili ste među prvim državama koje su ratificirale NATO Protokol z a pristupanje Hrvatske, a evo danas sam sretan i ponosan što ste prva država u kojoj sam svjedočio ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora – rekao je Šprem bugarskim zastupnicima.

Uz njega, glasanju su nazočili i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za europsku politiku Daniel Mondekar i potpredsjednik tog odbora Gordan Jandroković.

Šprem se danas sastaje i novim bugarskim predsjednikom Rosenom Pievnelievom, koji je na dužnost stupio 19. siječnja, nakon što je u kabinetu premijera Bojka Borisova bio ministar regionalnog razvoja i javnih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:13