RUMEN RADEV

Bugarski parlament smanjio ovlasti proruskom predsjedniku države

To znači da će predsjednik imati manju ulogu ako padne koalicijska vlada i u tom slučaju više neće moći raspustiti parlament

Rumen Radev

 Anadolu Agency Via Afp

Bugarski parlament usvojio je u srijedu ustavne amandmane koji ograničavaju ovlasti proruskog predsjednika Rumena Radeva.

Pozapadni vladajući PP-DB (Nastavljamo promjene - Demokratska Bugarska) i GERB-SDS (Građani za europski razvoj Bugarske - Savez demokratskih snaga), zajedno s turskom strankom MRF (Pokretom za prava i slobode) podržali su prijedlog zakona u trećem i posljednjem čitanju.

Dvotrećinska većina glasova potrebna za donošenje ustavnih amandmana postignuta je tijesno s 165 od 240 glasova, prenijela je agencija BTA.

To znači da će predsjednik imati manju ulogu ako padne koalicijska vlada i u tom slučaju više neće moći raspustiti parlament.

Prilikom imenovanja prijelaznog premijera, predsjednik će ubuduće moći birati samo između predsjednika parlamenta i članova uskog kruga visokih vladinih dužnosnika.

Radev je nakon glasanja priopćio da će amandmane dati na Ustavni sud smatrajući da bi mogli potkopati temelje demokratske i suverene države.

Premijer Nikolai Denkov rekao je da je predsjednik zainteresirana strana u tom pitanju i da prema tome ne može biti objektivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25