VELIKA PETICIJA

BUNT ŽENA U SAUDIJSKOJ ARABIJI Ne žele više ovisiti o muškarcima: Bez njih ne smiju ni putovati, raditi, studirati... ne bi ih primili niti u bolnicu!

Ilustracija
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Više od 14.000 žena u Saudijskoj Arabiji potpisalo je peticiju u kojoj traže da se ukine sustav muškog skrbništva.

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju dobiti dozvolu svojeg zakonitog skrbnika, muškarca, kako bi putovale izvan države, prihvatile posao ili studirale. Skrbnici su najčešće očevi, braća ili muški rođaci, no u slučaju udovica mogu biti i muška djeca.

Bez dozvole skrbnika nije moguće niti unajmiti stan, prijaviti se za liječenje u bolnici ili predati pravni zahtjev. Ne postoji gotovo nikakav način kako se žene mogu zaštititi od skrbnika koji ih zlostavljaju ili namjerno potlačuju.

U lipnju ove godine na Twitteru se pojavio hashtag koji se s arapskog može prevesti kao 'Saudijke žele ukinuti sustav skrbništva', i ubrzo je postao viralan. Pojavile su se i narukvice 'Sama svoj skrbnik!'

Ipak, pojavio se i pokret žena koje se protive ukidanju, koje koriste hashtag 'Skrbništvo je za nju, ne protiv nje!'

Aktivistkinja Aziza Al-Yousseff danas je predala peticiju s 14.000 potpisa na Kraljevskom sudu, u kojem zahtijeva da se skrbništvo ukine nakon što žena postane punoljetna, između 18. i 21. godine života.

Ovo je već drugi put da je Al-Yousseff pokrenula kampanju protiv skrbništva. Zajedno s drugim aktivisticama pokrenula je raspravu prije pet godina.

- Nikad nismo imale problem s vođenjem kampanja, ali je problem što ne dobivamo nikakav odgovor. No, uvijek se nadamo - bez nade, nemožemo raditi, rekla je Al-Yousseff.

Saudijske vlasti još uvijek nisu odgovorile na peticiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:43