AGONIJA SE NASTAVLJA

Čak i da pristanu na sve, eurozona više ne želi Grčku

 AFP

Zapleti u borbi za spašavanje Grčke od bankrota, ali i za ostanak te zemlje u eurozoni - nastavljeni na relaciji Atena - Bruxelles - zemlje članice eurozone - dosegnuli su vrhunac. Naime, šefovi financija zemalja eurozone odgodili su za ponedjeljak odluku o isplati 130 milijardi eura kredita Grčkoj pa je ministar financija te zemlje dan proveo pritiščući vladine koalicijske partnere da napismeno daju potvrdu o implementaciji mjera štednje na koje je parlament pristao u zamjenu za novi međunarodni kredit.

Pristanak oporbe

Vođa konzervativne stranke Antonis Samaras potvrdio je kako će, u slučaju pobjede na izborima u travnju koja se očekuje, provesti mjere štednje. Samaras je prije toga izjavio da “možda i neće u potpunosti podržati mjere ako dođe na vlast”, no pristao je dati garancije.

- Ostalo nam je samo još nekoliko manjih detalja koje trebamo srediti - istaknuo je grčki ministar financija Evangelos Venizelos i poručio da se europski političari koji u izjavama aludiraju na mogućnost izbacivanja Grčke iz eurozone igraju s vatrom, kao što rade i neki u zemlji.

Drama u Ateni

Prije samo nekoliko dana Grčka je bila ta koje je tjednima odugovlačila s odlukom o mjerama štednje. Grčki parlament u nedjelji je napokon pristao na sve uvjete iako je Atena zbog toga pretvorena u ratnu zonu. Deseci tisuća prosvjednika prkosili su policiji, a zapaljeno je čak 48 zgrada. Bili su to najsilovitiji neredi u dvije godine krize.

No nakon što je dogovor odgađala Grčka, sad se, bar se tako čini, premišlja Europa. Kako prenose mediji, glasovi da Grčku treba pustiti da bankrotira i isključiti je iz eurozone sve su jači.

- Želimo pomoći Grčkoj, no ne možemo nastaviti ulijevati u rupu bez dna - izjavio je i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

- Neke zemlje nas više ne žele i zemlja je na rubu - upozorio jei Venizelos, očajnički pokušavajući osigurati kredit. Naime, 20. ožujka Grčkoj na naplatu dolaze stari zajmovi, a bez novog je čeka bankrot. Takav razvoj situacije barem naizgled prestao je brinuti određene dužnosnike EU.Za jučer zakazan sastanak eurozone, na kojem se trebala donijeti odluka o zajmu, tako je otkazan u posljednji čas, prema riječima šefa euroskupine Jean-Claudea Junckera, zato što “Grčka nije osigurala dokaze da će zatražene mjere doista implementirati”. - Šef euroskupine to je napravio jer nije bio siguran u pozitivan ishod sastanka - objasnio je, pak, odgodu talijanski premijer Mario Monti. Ministri financija umjesto toga su na videokonferenciji trebali razgovarati s Grcima.

Granica izdržljivosti

Iz Atene se u međuvremenu čulo kako je “Grčka dosegla granicu izdržljivosti”.

- Zemlja je poduzela sve što je trebala poduzeti. Ljudi više ne mogu. Vlada je uložila nadljudske napore i došli smo do same granice izdržljivosti. Vrijeme je da svi ispune svoju dužnost - rekao je grčki ministar za javni red Christos Papoutsis aludirajući na Europsku Uniju i njezin dio dogovora.

Dramatičnosti situacije pridonijeli su novi podaci o stanju grčkog gospodarstva objavljeni jučer. Prema njima, grčki se BDP u posljednjem kvartalu smanjio za sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:55