EU SUMMIT U BRUXELLESU

Cameron: 'Frustriran sam zbog krize u eurozoni!'

Finski premijer Jyrki Katainen pridružio se Njemačkoj u odbijanju uvođenja euroobveznica koje podržava većina Europe u borbi s dužničkom krizom
 AP Photo/Markus Schreiber

NOVO 15.13 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vladi da u sljedećem proračunu sa strane ostavi nekoliko milijardi dolara kako bi zaštitio ranjivu ekonomiju Rusije u slučaju nove ekonomske krize.

14.36 - Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća kazao je da rast gospodarstva i stvaranje radnih mjesta, posebice za mlade ljude, zahtijeva hitnu akciju. Španjolski je parlament istodobno izglasao rebalans proračuna kojim reže deficit s prošlogodišnjih 8,9 na 5,3 posto, iako Međunarodni monetarni fond i dalje smatra da Španjolska neće uspjeti postići ciljani deficit.

14.20 - Britanski premijer David Cameron frustriran je zbog krize u eurozoni i sporim reagiranjem pri rješavanju problema. "Znam da su ljudi frustrirani jer se još uvijek ne nazire odlučna akcija. Međutim, pred zemljama eurozone su teške odluke zbog čega trebaju naše hrabrenje", kazao je Cameron.

14.00 - Francuski predsjednik Francois Hollande očekuje brzu pomoć zemljama u problemima. Ponovno je pozvao na potrebu za više solidarnosti u rješavanju dužničke krize.

13.45 - Potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn nada se da će se na summitu odlučiti o mjerama koje će kratkoročno stabilizirati tržišta. Lorenzo Codogno, ekonomist talijanskog ministarstva gospodarstva i financija kazao je, pak, da "ne treba očekivati spektakularne rezultate na summitu".

------------------------------------------------------------

12.20 - Čini se da Njemačka omekšava svoje stavove pa je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio da njegova zemlja spremna razgovarati o uvođenju euroobveznica, ali da je glavni preduvjet stvaranje fiskalne unije.

11.13 - Irski potprdsjednik Vlade Eamon Gilmore izjavio je da njegova zemlja traži jednaki tretman za svoje banke ako Španjolska uspije dobiti određene koncesije u vezi spašavanja svojeg bankarskog sustava. Španjolska je ranije zatražila 100 milijardi eura za spašavanje svojih banaka.

10.57 - Finski premijer Jyrki Katainen pridružio se Njemačkoj u odbijanju uvođenja euroobveznica koje podržava većina Europe u borbi s dužničkom krizom. Dodao je da će se na summitu ipak razgovarati o kupnji talijanskih i španjolskih obveznica. U međuvremenu je švedski premijer Fredrik Reinfeldt najavio da će se njegova zemlja suprotstaviti prijedlogu o stvaranju europske bankarske unije.

10.38 - Christian Noyer, član vijeća guvernera Europske centralne banke izjavio je da je sada ključni trenutak za Europu koja mora inzistirati na federalizmu i snažnijoj fiskalnoj uniji.

09.42 - Novi saziv grčkog parlamenta položio je zakletvu. U međuvremenu je grčki predsjednik Karolos Papoulias sa suradnicima odletio u Bruxelless na summit ekonomskom klasom.

09.26 - Svjetska tržišta kapitala bilježe pad nakon glasina da se na današnjem EU summitu ništa bitno neće riješiti

08.00 - Prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice jutros su skočile na zabrinjavajućih sedam posto uoči summita EU.

Izvori unutar Europske komisije javljaju da Njemačka nije spremna na nove instrumente u spašavanju jednako problematičnog talijanskog gospodarstva. Rejting agencija Moody's smanjila je rejting 1 brazilskih financijskih institucija, čime je potvrđeno da i zemlje BRIC-a usporavaju

07.00 - Zemlje eurozone mogle bi ostvariti tek "anemični" oporavak 2013. godine, nakon pada gospodarstva u ovoj godini, procijenili su u konzultantskoj kući Ernst & Young.

Gospodarstvo eurozone u 2012. godini past će 0,6 posto, da bi 2013. zabilježio skroman rast od 0,4 psoto te u 2014. konačno skočio 1,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:32