OBRATIO SE PARLAMENTU

CAMERON 'Ja neću formalno pokrenuti izlazak iz EU, ali rezultat referenduma treba poštivati'

 REUTERS

Britanski premijer na odlasku David Cameron obratio se u ponedjeljak zastupnicima britanskog parlamenta kako bi progovorio o referendumskoj odluci građana da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju.

Cameron je na početku rekao da rezultat referenduma o Brexitu nije onaj koji je on osobno želio, ali se on i njegov kabinet slažu da se rezultati moraju poštivati. Zatim je dodao da neće biti momentalnih promjena u pogledu prava koje britanski građani uživaju te dodao da se zločini iz mržnje prema svim strancima, a u Britaniji je zadnjih dana zabilježeno nekoliko rasističkih i ksenofobnih incidenata, odmah moraju iskorijeniti.

Britanski premijer ustraje u namjeri da zasad ne primjenjuje članak 50 Lisabonskog sporazuma kojim je reguliran izlazak neke članice iz Europske unije. Rekao je da bi to trebao učiniti njegov nasljednik.

Premijer je također dodao da je uspostavljena nova jedinica državne službe koja će pripremiti sve za početak pregovora o izlasku, a u kojoj su, kaže on, najbolji kadrovi Westminstera.

Još uvijek aktualni šef britanske vlade potvrdio je da u utorak putuje na EU summit u Bruxelles, ali dodao je da nema namjere odmah aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora koji propisuje način izlaska države članice iz EU.

Za kraj je još jednom ponovio da Britanija ne okreće leđa svijetu i da će se suradnja s Europskom unijom nastaviti.

Nakon premijera govorio je šef Laburista Jeremy Corbyn koji je Cameronu poručio da odmah mora započeti s pregovorima s EU.

Na pitanje iz redova vlastite stranke o tome slaže li se da zastupnici o svim zakonodavnim prijedlozima vezanim uz Brexit moraju glasati kako misle da je najbolje, Cameron je odgovorio da parlament jest suveren, ali zastupnici moraju poštivati rezultate referenduma.

Također je dodao da će nova vlada odlučiti hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo nakon izlaska iz EU ući u Europski ekonomski prostor (kao i Norveška). No, sugerirao je da bi država trebala ostati dio jedinstvenog tržišta EU.

Cameron je rekao da nema u planu raspisivati drugi referendum o Brexitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:41