PROTIV REŽIMA

Cannes: Filmske zvijezde složno protiv iranskog režima

Francuska glumica Juliette Binoche rasplakala se kad je saznala da je Panahi odlučio započeti štrajk glađu
 AFP

CANNES - Iranski režim definitivno je imao ulogu glavnog negativca upravo zaključenog 63. filmskog festivala u Cannesu, jednog od najstarijih i najprestižnijih festivala na svijetu.

Pločica s imenom

Glumica Juliette Binoche izašla je na pozornicu na dan svečanog zatvaranja festivala, kad je primila nagradu za najbolju glumicu, s pločicom na kojoj je stajalo ime Džafara Panahija u znak prosvjeda protiv Teherana.

Nagradama ovjenčanog redatelja iz Irana tamošnje su vlasti zatvorile početkom ožujka i tako ga spriječile da ove godine bude u Cannesu kao jedan od članova žirija. Direkcija festivala jedan je stolac držala rezerviranim tijekom događanja kako bi iskazala neslaganje s postupanjem vlade iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada te cenzurom i torturom koju provodi nad svojim neistomišljenicima.

Panahi je deklarirani pristaša lidera iranske opozicije Mirhosseina Mousavija i kritičar aktualnih vlastodržaca. Mnogi su njegovi filmovi bili cenzurirani ili zabranjivani u Iranu.

Odveden u nepoznato

Nakon što je 10. ožujka uhićen u svom domu i odveden u nepoznato, jedno vrijeme nije bila poznata njegova sudbina. Zatvorili su ga navodno jer je namjeravao snimiti film o posljednjim iranskim izborima i navodnoj krađi glasova te prosvjedima i njihovu krvavom gušenju koji su uslijedili. Naposljetku se doznalo da je Panahi u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin, a usred prošlotjedne invazije zvijezda svjetskog filma na francusku Azurnu obalu stigla je vijest da je započeo štrajk glađu.

Loši uvjeti

Panahi je objavio da prosvjeduje zbog uvjeta u kojima se nalazi te je zatražio da mu se dodijeli odvjetnik, da mu dopuste da ga posjećuje obitelj i da ga se pusti na slobodu do sudskog saslušanja.

Nakon što je 85 iranskih filmaša peticijom zatražilo od vlade da Panahija pusti iz zatvora i nakon što su im se pridružile brojne holivudske zvijezde poput Roberta De Nira, Martina Scorsesea i Stevena Spielberga, iz Teherana je stigla vijest da je glavni državni odvjetnik zatražio od Islamskog revolucionarnog suda da preispita odluku o Panahijevu zatočenju. Poziv iranskom sudu probudio je nade da bi nakon međunarodne kampanje, redatelj uskoro mogao izići iz zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:08