SLOVENIJA NAKON IZBORA

Cerar gradi moćnu vladu, Janšin SDS odlazi u povijest

Miro Cerar, koji je stranku osnovao mjesec i pol dana prije izbora, ostvario je najuvjerljiviju izbornu pobjedu u samostalnoj Sloveniji
 Tomislav Krišto/CROPIX

Prije nekoliko godina u nas je jedna stranka izašla sa sloganom Pokrenimo Hrvatsku koji se pokazao neuspješnim jer je zbog tog pokretanja stranka konačno završila na sudu. Slovenija je, pak, u nedjelju pokazala drugu ideju - i provela je - a ona se može parafrazirati kao Promijenimo Sloveniju.

Ključni zaključak nakon drugih prijevremenih izbora proizlazi upravo iz te činjenice: izborni su pobjednici nove stranke koje su na scenu donijele nova lica, prije svih Miru Cerara, uglednog pravnika koji je ostvario najuvjerljiviju pobjedu od stjecanja slovenske samostalnosti.

Prema posljednjim informacijama, Stranka Mire Cerara (SMC), osnovana prije mjesec i pol, osvojila je gotovo 35 posto glasova, što joj u Državnom zboru donosi 36 mandata. Potrebno im je još samo osam mandata da bi ostvarili potrebnu većinu - naime, dva su mjesta osigurana za predstavnike talijanske i mađarske manjine koji se nikad ne uključuju u postizborne slagalice, ali u pravilu podržavaju vladajuću koaliciju. Posebno je zanimljivo da je SMC pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama i okruzima, što mu daje golem autoritet, ali i proporcionalnu odgovornost.

Kako smo već pisali, od Cerara se očekuje da bude povezujući čimbenik koji će premostiti jaz stvoren u proteklih deset godina, od prve pobjede Janeza Janše na izborima. Također, u slovenski politički prostor treba vratiti kulturu i civilizirani diskurs, toleranciju i međusobno uvažavanje, sve ono što je nestalo odlaskom Janeza Drnovšeka s političke scene i ovog svijeta.

Osim očekivane Cerarove pobjede, ovi su izbori iznjedrili i dva iznenađenja. Prvo je uspjeh Združene ljevice nastale na valu velikih narodnih prosvjeda protiv Janšine vlade, ali i ostalih političkih opcija 2012. Tri ujedinjene stranke pokupile su glasove koje je na izborima za Europarlament listom Vjerujem osvojio Igor Šoltes, unuk bivšeg komunističkog lidera Edvarda Kardelja i uspješan šef slovenske državne revizije. On je izjavio kako nema interesa za državni parlament, nego će se posvetiti Europskom, što je birače okrenulo prema drugoj novoj lijevoj stranci. Drugo je iznenađenje veliki poraz Slovenske demokratske stranke - druga je po snazi, ali nikad dalje od prve i s jedva 20 posto potpore.

Težak su poraz doživjeli socijaldemokrati. Novi lider Dejan Židan, iako je jedan od najpopularnijih političara u deželi, nije uspio u mjesec dana predstaviti reformirani SD. Zoran Janković je teško platio rušenje vlade Alenke Bratušek pa je ostao izvan Zbora, iako je prije tri godine bio najjača stranka. Pred Cerarom je sada posao formiranja koalicije.

Moglo bi se očekivati da u vladu pozove sve stranke srodnog programa: to bi, bili SD i umirovljenici (oni su sada treća stranka po snazi, ali su poznati kao destruktivni faktor svake vlade pa nije isključeno da ih možda i odbaci). No, tu je Savezništvo Alenke Bratušek te NSi koji bi mu dao ugled u desnom političkom centru. Vjerojatno neće pozvati Združenu ljevicu jer je ozbiljno radikalna i pravila bi mu probleme u vođenju vlade. Cerar, Bratušek, SD i NSi imaju zajedno 51 mjesto u Zboru, a s umirovljenicima 61, dakle dvotrećinsku većinu. Takva bi vlada imala mogućnost provesti sve zakone bez obzira na SDS i nastaviti reformske poteze Alenke Bratušek.

SDS se morao distancirati od Janše

Ključna pogreška SDS-a bila je to što je beskompromisno ostala uz čelnika Janšu koji je završio u zatvoru. Za SDS glasalo je samo neupitno biračko tijelo, no jasno je da će se s vremenom postaviti pitanje vodstva i budućnosti stranke, posebno u svjetlu rasta Nove Slovenije (NSi). Ta je stranka ušla u Zbor s pet mandata, što je rezultat jasno profilirane politike - analitičari ističu da je riječ o jedinoj stranci u Sloveniji s pomno razrađenim stranačkim programom koji je u skladu s modernim europskim desnim centrom. ( Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 09:03