MONSTRUOZAN ZLOČIN

ČETVORICA INDIJACA OSUĐENA ZA SILOVANJE Prijeti im smrtna kazna, peti se objesio u ćeliji

Sudilo im se na specijalnom 'brzom' sudu koji je vlada pod pritiskom javnosti uspostavila nakon ovog silovanja, budući da su suđenja za silovanje na indijskim sudovima uobičajeno trajala između pet i deset godina

Sud u New Delhiju proglasio je krivima četvoricu mladića optuženih da su u prosincu višestruko i brutalno silovali 23-godišnje studenticu medicine, koja je dva tjedna kasnije od ozljeda preminula i čija je smrt Indiju digla na noge. Četvorica mladića, koji su tvrdili da nisu krivi, u srijedu, kada će sud odlučivati o kazni, mogla bi biti osuđena na smrt.

Nakon njezine smrti u klinici u Singapuru danima se prosvjedovalo širom Indije, a pokrenuta je i nacionalna rasprava o ponašanju policije i društva prema indijskim ženama. Djevojka se, naime, navečer vraćala iz kina s prijateljem, kada su se ukrcali u autobus u kojem je bilo šest muškaraca, uključujući vozača.

Vozilo je u jednom trenutku skrenulo s uobičajene rute, a kada se par pobunio, mladića su prebili čeličnom šipkom, koju su potom koristili i kako bi djevojku opetovano silovali. Potom su ih polugole izbacili iz vozila, a mladić je više od sat vremena molio prolaznike da im pomognu, bez uspjeha.

Mladići su bili optuženi za grupno silovanje, pljačku, otmicu i ubojstvo, a suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Sudilo im se na specijalnom "brzom" sudu koji je vlada pod pritiskom javnosti uspostavila nakon ovog silovanja, budući da su suđenja za silovanje na indijskim sudovima uobičajeno trajala između pet i deset godina.

Optužnica je bila podignuta i protiv petog mladića, no on se objesio u ćeliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:58