NOVI YOKOZUNA

CIJELA DRŽAVA OVO JE ČEKALA SKORO DVADESET GODINA Skromni div došao do iznimno cijenjene titule koju drže još samo tri osobe na svijetu!

Kisenosato slavi nakon vijesti da će biti promoviran u yokozunu
 Toru Hanai / REUTERS

Nakon gotovo dva desetljeća čekanja Japan je dobio domaćeg yokozunu (velikog šampiona) u sumo hrvanju, piše Justin McCurry za Guardian. Visoko cijenjena titula pripala je 30-godišnjem Kisenosatou nakon što je Japanska sumo organizacija odobrila njegovu promociju u 72. yokozunu u povijesti sporta.

Japanci se nadaju da će ova promocija poboljšati imidž ove drevne vještine, budući da je nekad ultra-popularno sumo hrvanje zadnjih godina prolazilo kroz veliku krizu zbog niza skandala (optužbe za zlostavljanje, drogiranje i namještanje mečeva, između ostalog), među najboljim sumo hrvačima bilo je sve manje domaćih boraca, a sportom su dominirali hrvači iz Mongolije , Havaja i Samoe.

Zadnji hrvač rođen u Japanu koji je stekao titulu yokozune bio je Wakanohana 1998. godine, a da bi Kisenosato ponovio njegov uspjeh morao se boriti na čak 73 profesionalna turnira, što je više nego je trebalo i jednom hrvaču da stekne titulu yokozune još od 1926. godine. Čak 178 kilograma teški Kisenosato promociju je napokon zaslužio kad je osvojio novogodišnje natjecanje u Tokiju sa skorom od 14 pobjeda i jednim porazom. Prije toga je bio pod udarom kritičara koji su mu zamjerali što je na nekoliko uzastopnih turnira propustio naizgled sigurne pobjede.

Ceremonija promocije Kisenosata u status yokozune održana je u srijedu ujutro, a novi veliki šampion rekao je da titulu prihvaća s "velikom poniznošću":

- Pokazat ću predanost i trudit ću se da ne osramotim titulu yokozune.

Ranije ovog tjedna Kisenosato je rekao novinarima da sa statusom yokozune dolazi velika odgovornost:

- Zahvalan sam svim ljudima koji su mi pomogli. Da nisam sreo svojeg bivšeg trenera Naruta danas ne bih bio ovdje gdje jesam.

Osim novopečenog velikog šampiona, titulu yokozune danas nosi još samo tri hrvača, svi iz Mongolije - Kakuryu, Harumafuji i Hakuho. Posljednji od njih smatra se najboljim sumo hrvačem svih vremena zbog 37 osvojenih turnira, od čega je čak 12 osvojio bez poraza što nikome u povijesti nije pošlo za rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:25