ZABRINUTOST

CIJELI KONTINENT NA PREKRETNICI U JEKU TRUMPOVE POBJEDE I BREXITA Francuzi upozoravaju: 'Europa je u velikoj opasnosti, prijeti joj potpuni krah'

 Reuters

Europskoj uniji prijeti opasnost od raspada ako Francuska i pogotovo Njemačka, snažnije ne zapnu da potaknu rast i zapošljavanje te ako zanemare zabrinutosti građana, rekao je francuski premijer Manuel Valls u njemačkome glavnom gradu u četvrtak.

Valls je rekao da dvije zemlje, desetljećima os oko koje se vrti EU, moraju pomoći dok se EU suočava s rješavanjem migrantske krize, nedostatkom solidarnosti između država članica, britanskim neočekivanim izlaskom iz bloka te terorizmom.

"Europa je u opasnosti da se raspadne", rekao je Valls na događaju koji je organizirao Sueddeutsche Zeitung. "Stoga Njemačka i Francuska imaju veliku odgovornost".

On je kazao da Francuska mora i dalje otvarati svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja koje će potaknuti rast i otvaranje radnih mjesta, kao i jačati obranu.

Budući da Velika Britanija nastoji pregovarati s EU o svojem položaju nakon Brexita, nadajući se ograničiti imigraciju iz EU, ali održati mogućnost pristupa jedinstvenom tržištu, Valls je kazao da se mora spriječiti da bira samo ono što joj odgovara.

Bude li mogla preuzeti sve ono što za sebe smatra prednostima a izbjeći sve ono što smatra nedostacima, "time bismo otvorili prostor i drugima da napuste Europsku uniju", kazao je Valls.

Imigracija je jedno od glavnih pokretača britanskog referenduma za izlazak iz EU, i Valls je rekao da blok, u koji je prošle godine ušlo više od milijun migranata, mora preuzeti kontrolu na svojim granicama.

On je dodao da glasanje o Brexitu i izborna pobjeda Donalda Trumpa pokazuju kako je važno slušati ljutite građane te da su političari koji se boje donošenja odluka otvorili vrata populistima i demagozima.

Obama: 'Čuvajte Angelu'

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u oproštajnom posjetu Njemačkoj, poručio je u četvrtak njemačkim građanima da cijene svoju kancelarku.

"Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Nijemci bi je trebali cijeniti", rekao je američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za javni servis ARD, koji će u cijelosti biti emitiran u četvrtak navečer.

Još prilikom posljednjeg Obamina posjeta Njemačkoj u travnju ove godine, američki predsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsjednik. "Svijet će profitirati od njezine konstantne prisutnosti", rekao je tada Obama.

Američki predsjednik se trenutno nalazi u oproštajnom posjetu Berlinu gdje bi ga u kancelarskom uredu u poslijepodnevnim satima i službeno trebala primiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Obama, koji je u Njemačku doputovao u srijedu navečer, našao se s Merkel na trosatnoj privatnoj večeri.

Dolazeći u Berlin u zadnjoj etapi svoje posljednje europske turneje u predsjedničkom mandatu Obama, po općoj ocjeni, želi istaknuti porasla očekivanja prema njemačkoj kancelarki kao braniteljici demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta nakon izborne pobjede novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uoči Obamina posjeta svjetski mediji ističu kako se očekuje da bi Merkel u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadaće pa čak i naslov "čelnice slobodnog svijeta", koji je kolokvijalno obično pripadao predsjedniku Sjedinjenih Država.

Obama je Merkel uoči puta nazvao i "vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina". Američki predsjednik, koji se na odlasku odlučio da se s Europom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, time ostavlja dojam da ondje želi predati 'štafetnu palicu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:27