IRAK

Civili bježe iz zapadnog Mosula

 REUTERS

Nekoliko stotina civila napustilo je svoje domove na rubnim dijelovima zapadnog Mosula, u prvom zabilježenom bijegu otkako je tijekom vikenda počela ofenziva iračkih snaga uz američku potporu protiv džihadista.

Reutersov reporter vidio je dvjestotinjak žena i djece koje je savezna policija ukrcala u srijedu u autobuse prema gradu Hamam al-Alilu, dvadeset kilometara južno od Mosula gdje su organizirani prihvatni kampovi.

Oni su rekli da su pobjegli pred žestokim bombardiranjem u dva sela nedaleko od mosulske zračne luke, koja je u središtu interesa iračkih snaga i prvi cilj kopnene ofenzive kojom se želi zauzeti zapadni dio grada.

Strahuje se da bi do 400.000 ljudi moglo biti raseljeno iz zapadnog Mosula gdje su stanovnici već suočeni s nedostatkom hrane i goriva, a mnoge trgovine su zatvorene, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Iračke snage počele su u nedjelju, uz potporu koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, napad na zračnu luku u Mosulu, prvi cilj kopnene ofenzive kojom se želi zauzeti zapadni dio grada koji je još u rukama Islamske države (IS).

Militanti u zapadnom Mosulu nalaze se u okruženju, zajedno s gotovo 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage uz potporu SAD-a koje okružuju grad protjerale iz istočnog dijela grada u prvom dijelu ofenzive koji je završen prošli mjesec.

Britanska nevladina organizacija Save the Children procjenjuje da se u zapadnom Mosulu nalazi 350.000 djece mlađe od 18 godina i apelira da ih se zaštiti.

Mosul je de facto glavni grad IS-a u Iraku, a vođa džihadista Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je 2014. kalifat upravo u džamiji u zapadnom dijelu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:20