CRKVENA SABLAZAN

NOVI VATIKANSKI TUŽITELJ: 'Mediji su nam pomogli u borbi protiv pedofilije'

 AFP

RIM - Robert W. Oliver (52), novi promicatelj pravde (tj. tužilac) u vatikanskoj kurijalnoj Kongregaciji za nauk vjere (nekadašnjemu Svetom uficiju rimske Inkvizicije), pohvalio je ulogu novinara u istjerivanju na čistac pedofilske sablazni u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama Amerike.

Propisi Katoličke crkve obavezuju sve biskupe da o vjerodostojnim optužbama protiv katoličkih svećenika za spolna zlodjela obavijeste rimsku Kongregaciju, što znači da će svi takvi slučajevi odsada biti u Oliverovoj tužilačkoj nadležnosti.

Iskustvo iz SAD-a

Olivera je papa Benedikt XVI. imenovao pošto je njegova prethodnika, vlč. Charlesa J. Sciclunu (53), promaknuo u biskupa i vratio na Maltu, gdje bi za osam godina mogao naslijediti sadašnjeg nadbiskupa.

Upravo je Oliver, kao glavni kanonski pravnik Bostonske nadbiskupije, vodio pravnu stranu slučajeva svećeničkih spolnih napastovanja u toj arhidijecezi pošto je list The Boston Globe otkrio tempiranu minu pedofilskih silovanja.

Tadašnji nadbiskup kardinal Bernard Law zbog toga je morao podnijeti ostavku 2002. Oliver je u početku mjeseca preuzeo dužnost i nedugo zatim održao konferenciju za novinare na rimskoj Gregoriani.

Na novinarski upit odgovorio je da su Katoličkoj crkvi učinili “uslugu” oni koji su “kontinuirano stavljali pred nas ono što nam je trebalo da se suočimo s problemom”.

Glavni pokretač

Novinari su, kaže Oliver, “pomogli da se održi energija” i da se “stvar kreće tako da smo se mogli pošteno i transparentno suočiti vlastitim snagama s onim što se pokazalo istinitim”.

On je priznao da u početku nisu mogli povjerovati. “Naša je reakcija bila: ‘Ne, nemoguće, to ljudi ne čine djeci’.” Dakle, upravo je pritisak iz glasila bio presudan, njihovo iznošenje novih podataka i dokaza, da bi crkveni dužnosnici shvatili sav obujam i svu težinu problema i počeli se s time radikalno suočavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:41