SEDMERO MRTVIH U NEREDIMA

Maduro: Oporba planira državni udar protiv mene

 AFP

Novoizabrani predsjednik Venezuele Nicolás Maduro optužio je opoziciju da planira državni udar kako bi ga maknula s vlasti.

Sedmero ljudi je ubijeno, a više od 60 ih je ranjeno u prosvjedima pristaša opozicijskog kandidata Henriquea Caprilesa koji optužuje Madura da je ukrao glasove na predsjedničkim izborima u nedjelju. Najmanje 139 osoba je uhićeno. Vlast tvrdi da su žrtve čavisti.

Službeni podaci

Prema službenim podacima, Chávezov nasljednik Maduro u nedjelju je osvojio 50,55 posto glasova , a Capriles 48,97 posto. Opozicija inzistira na novom prebrojavanju glasova i odgovara Maduru da je on kriv za žrtve jer to odbija. Od ponedjeljka se Caprilesovi pristaše okupljaju u većim gradovima, blokiraju ceste, lupaju u lonce i pale automobilske gume u znak prosvjeda. Jučer su bile najavljene masovne demonstracije širom zemlje, no Maduro je zaprijetio da će ih zabraniti, a Capriles ih je potom otkazao u strahu od širenja nasilja. opoziciju.

- Iza nereda u Venezueli stoji SAD koji želi promjenu vlasti - optužio je bolivijski predsjednik Evo Morales.

Kršenja pravila

Prema službenim podacima, Maduro je pobijedio s 265.000 glasova više, dok opozicija tvrdi da uopće nije prebrojano 300 do 400 tisuća glasova za Caprilesa. Njegov je tim dokumentirao 3200 slučajeva kršenja izbornih pravila, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:09