OTVARANJE DRUGAČIJIMA

PAPA FRANJO DAO NASLUTITI Crkva će tolerirati civilne zajednice između homoseksualnih osoba?

Osim seksualnih i bračnih pitanja Franjo je komentirao i slučajeve pedofilije unutar Crkve
Pope Francis blesses the crowd at the end of a Christmas Eve mass at St Peter's Basilica to mark the nativity of Jesus Christ, on December 24, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 AFP

Papa Franjo u intervjuu za talijanski dnevni list Corriere della Sera dao je naslutiti da bi katolička Crkva mogla u budućnosti tolerirati nekakav oblik gay zajednica kada su u pitanju situacije poput medicinske skrbi i podjele imovine.

Iako je papa u nekoliko navrata jasno rekao da se Crkva protivi gay brakovima ovo je ipak mnogo blaža retorika i stav prema homoseksualnim osobama u odnosu na njegove prethodnike. Papa je tako u velikom intervjuu kazao kako je 'brak zajednica žene i muškarca, ali da se moraju razumjeti te pravno i ekonomski regulirati razne zajednice u kojima ljudi žive kako bi se, primjerice, nekoj osobi omogućila primjerena zdravstvena skrb'.

- Potrebno je svaki slučaj gledati zasebno i procjenjivati odnose poštujući njihovu raznolikost, rekao je papa.

Ovo nije prvi puta da papa Franjo govori pozitivno o civilnim gay zajednicama. U vrijeme kada je Argentina regulirala prava homoseksualaca on je bio kardinal. Kao Jorge Mario Bergoglio podupirao je civilne zajednice kao kompromisno rješenje umjesto gay brakova kojima se žestoko protivio. U to je vrijeme govorio kako se 'gay brakovima uništava Božji plan', a posvajanje od strane istospolnih partnera nazvao je 'diskriminacijom djece'. Ipak, njegovi istupi vezani uz ovo pitanje nakon što je postao papa znatno su blaži. Iako se i dalje protivi gay brakovima ipak je jednom prilikom kazao kako on nije pozvan suditi homoseksualnim osobama. LGBT zajednica tada je pozdravila njegovu retoriku i odnos prema njima.

'TKO SAM JA DA VAM SUDIM? BITI GAY NIJE GRIJEH!' Novi iskorak pape Franje po povratku u Vatikan

Papa Franjo komentirao je i pitanje kontracepcije. Kazao je kako se slaže s tvrdnjom njegova prethodnika kako se radi 'o uvjerenjima oko kojih nema pregovaranja'.

- Nikada nisam razumio kakve su to vrijednosti i uvjerenja oko kojih se može pregovarati. Vrijednosti su vrijednosti i oko njih nema pregovora, kazao je Franjo.

Osim seksualnih i bračnih pitanja Franjo je komentirao i slučajeve pedofilije unutar Crkve.

PAPA FRANJO: 'Nisam Superman'

- Katolička crkva je jedina institucija koja se s tim problemom suočila transparentno i odgovorno. Nitko nije učinio više od nas. Ipak, nas najviše napadaju, kazao je papa.

Komentirao je i veliku popularnost koju ima među ljudima različitih uvjerenja.

- Nisam oduševljen tim mitom o meni, tim stavom da sam ja više od običnog čovjeka. Prikazivati papu kao superzvijezdu za mene je uvredljivo. Papa je osoba kao i svaka druga, osoba koja se smije, plače i ima prijatelje poput svakog drugog, zaključio je na kraju papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:17