OSMANLIJSKA OSTAVŠTINA

ŠTO KOSTUR DEVE RADI U PODRUMU U AUSTRIJI? Znanstvenici imaju odgovor i na to pitanje: 'Tu je još od 17. stoljeća!'

 Alfred Galik/Vetmeduni Vienna

Potpuno sačuvan kostur deve pronađen je u austrijskom podrumu iz 17. stoljeća, a upućuje na to da su deve bile cijenjene jahaće životinje u osmanskoj vojsci, prenosi BBC. Deva je vjerojatno bila ostavljena ili prodana u gradu Tulinu nakon osmanske opsade obližnjeg Beča 1683. godine.

DNK analiza pokazala je da je riječ o baktrijskoj dvogrboj devi, koje su bile popularne u vojsci. Ima oštećenja na kostima koje upućuju na to da je nosila uzde i da se na njoj jahalo, ali nema dokaza da je se koristilo za prenošenje tereta.

Kostur je pronađen tijekom arheoloških iskapanja u sklopu priprema za gradnju novog trgovačkog centra u gradu. Otkriće je objavljeno u časopisu PLOS One.

Arheolozi su pronašli potpuno sačuvani kostur među ostacima smeća, vrčeva, tanjura i posuđa koje je bilo odbačeno u podrumu.

To je prvi cjelovit kostur deve pronađen u središnjoj Europi. Arheolozi su do sada pronalazili samo dijelove kostura deva, uključujući nekoliko iz rimskog razdoblja.

Oblik lubanje životinje pokazuje da joj je majka bila jednogrba deva, a otac dvogrba. "Takvo križanje u to vrijeme nije bilo neobično", rekao je arheolog Alfred Galik. "Križanci su bili otporniji i veći od svojih roditelja. Bili su posebice dobri za vojsku", rekao je.

Zanimljivo je to što je životinja pronađena u gradu, koji su Osmanlije opkolili ali nisu nikada osvojili. Znanstvenici smatraju da je bila prodana ili su je osvajači ostavili nakon što su izgubili bitku za Beč. Mještani su je vjerojatno sačuvali kao kuriozitet. To bi moglo objasniti zašto nije bila zaklana ili pojedena, što bi vjerojatno učinila vojska i zbog čega su takvi ostaci jako rijetki.

Jedina druga potpuno sačuvana deva pronađena na bivšem europskom teritoriju Osmanskog Carstva jednogrba je deva otkrivena u drevnoj luci Yenikapi u Istanbulu, punoo bliže tradicionalnim područjima Bliskog istoka i Afrike gdje deve žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:42