KOGA SU GAĐALI?

RUSKI ZRAČNI UDARI IZA SEBE OSTAVILI PUSTOŠ Washington tvrdi da uopće nisu gađali položaje IS, Moskva ih demantira

 Foto: Youtube

Video koji se nedavno pojavio prikazuje posljedice ruskih zračnih udara pokraj sirijskog grada Homsa, javlja Telegraph.

Snimka prikazuje ruševine i crni dim, kao i plamen u blizini mjesta udara. Rusija je u srijedu počela sa zračnim napadima u Siriji, iako nije do kraja jasno imaju li udari za cilj borbu protiv Islamske države ili pomoć Asadu da ostane na vlasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je to udarom protiv militanata, a rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je uništeno osam terorističkih položaja ISIS-a ili ISIL-a, iako nije precizirano o kojim se točno položajima radi.

No francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian rekao je da je zanimljivo kako nisu pogodili ciljeve Islamske države i da iz toga valja izvući zaključke.

I američki ministar obrane Ash Carter također je rekao da mu se čini da među ruskim ciljevima nije bilo položaja IS-a, te se požalio da Moskva nije koristila službene kanale komunikacije da Washington unaprijed obavijesti o početku napada, iako i SAD izvode napade na IS.

Naglasio je i kako Rusi ne bi trebali podržavati Asada i njegove vojne poteze jer su oni 'osuđeni na propast'.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, odbacio je optužbe da su ruski zračni udari bili usmjereni prema položajima sirijske opozicije. U svojem obraćanju novinarima nakon generalne skupštine UN-a, rekao je da ruske vojne snage surađuju sa sirijskim pro-vladinim snagama i da su im cilj isključivo položaji IS-a.

'Glasine da ciljevi ruskih zračnih udara nisu bili položaji IS-a, posve su neutemeljene', rekao je Lavrov te dodao da je rusko Ministarstvo obrane na svojoj web stranici jasno naznačilo mete i ciljeve svojih zračnih udara.

Američki državni tajnik, John Kerry, rekao je kako će Washington podržati ruske vojne akcije dok god su opne usmjerene protiv IS-a i ostalih ogranaka al-Qaide, no da su vrlo zabrinuti zbog mogućnosti da Rusi krenu gađati i neke druge vojne grupe u Siriji.

SAD i Rusije slažu se da je potrebno zajednički se suprotstaviti Islamskoj državi, no ne dijele stajalište u pogledu Asada. U sirijskom građanskom ratu, koji je izrastao iz otpora Asadu, od 2011. godine je poginulo više od 250.000 ljudi, a milijuni su izbjegli iz zemlje i preplavili srednju i zapadnu Europu.

Pogledajte video ruskih zračnih udara u Siriji:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:53