POTRESNA ISPOVIJEST

VIDEO: SIRIJSKI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJI JE POBJEGAO IZ ZATOČENIŠTVA ISIS-a 'Željeli su znati sve o mom Bogu i prijetili mi smaknućem'

 Screenshot/YouTube

Sirijski svećenik kojeg je Islamska država držala u zatočeništvu gotovo tri mjeseca i prijetila mu smaknućem prvi je put progovorio o svojoj muci za BBC.

Svećenik Jack Murad otet je u sirijskom gradu al-Qaryatain u svibnju zajedno s volonterom u drevnom samostanu sv. Eliana.

Kazao je kako su obojici zavezali oči i ruke, ugurali ih u automobil i ubrzali prema nepoznatom odredištu prema planinama u okolici al-Qaryataina.

Nakon četiri dana, ponovno su im zavezali oči i ruke, a onda ih poslali na puno dulji put.

Završili su u ćeliji negdje u Raqqi, ISIS-ovom uporištu, gdje su bili zatočeni 84 dana.

Tamo su ih dobro hranili, davai lijekove i nisu ih mučili, kazao je svećenik Murad. No trpjeli su verbalno zlostavljanje. Neprekidno su ih, kazao je Murad, zvali nevjernicima, i govorili im kako su zastranili od prave vjere - islama.

Zanimljivo, svećenik je kazao kako su njegovi otimači bili znatiželjni o njegovim kršćanskim uvjerenjima.

- Pitali bi me o mom Bogu, Svetom Trojstvu, Kristu i žrtvi - kazao je pa naglasio kako je smatra da je uzaludno pokušavati im odgovoriti.

- Kakvog smisla ima raspravljati s nekim tko vas je stavio u zatvori i uperio pištolj u vas - pitao je svećenik Murad retorički.

- Kad su me prisilili da odgovorim, kazao sam im da nisam spreman preobratiti se, odnosno promijeniti svoju vjeru'.

Prijetnja smrću

MIlitanti su plašili zatvorenike i govorili ima da će ih ubiti ukoliko se ne preobrate.

- Za njih je to što sam odbio preobratiti se na islam značilo smrt. Detaljno su opisivali kako će nas ubiti - prisjetio se Murad koji je napomenuo kako je ovo iskustvo potpuno osnažilo njegovu vjeru, iako je mislio da će ga obezglaviti.

- 84. dana kazali su nam: 'Kršćani iz al-Qaryataina nas gnjave zbog vas i žele vas natrag, stoga ajde, pokret'. Prošli smo Palmiru i Savaneh, a onda je automobil nestao u tunelu. Izveli su nas iz auta, a onda me zapovjednik primio za ruku i odveo prema velikim čeličnim vratima. Kad ih je otvorio, tamo su stajala dvojica iz moje župe. Zagrlio sam ih, a onda shvatio da su tamo svi moji župljani. Bio sam u šoku, iznenađen i sretan. Svi su me došli dočekati.

Tijekom njegovog zatočeništva, grad al-Qaryatain je pao pod kontrolu islamista. Svi su držani u zatočeništvu još 20 dana.

Zemlja bogohulnika

31. kolovoza pozvan je pred nekoliko islamskih klerika. Htjeli su prenijeti odluku vođe Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija o sudbini kršćana u al-Qaryatainu.

Nekoliko opcija bilo je ponuđeno, uključujući ubojstvo muškaraca i porobljavanje žena.

Umjesto toga vođa Islamske države odabrao je pružiti kršćanima mogućnost da žive kao građani na okupiranom teritoriju, što je značilo da se mogu vratiti svojim domovima, i zaštitu islamista u zamjenu za novac.

Klerici su mu pročitali uvjete dogovora između kršćana al-Qaryataina i Islamske države.

Prema dogovoru, mogli su putovati bilo gdje unutar teritorija Islamske države, jer sve ostalo bila je zemlja bogohulnika.

Svećenik Murad kazao im je za svaku crkvu i samostan u al-Qaryatainu, no nije im spomenuo grob sv. Eliana, nadajući se da će biti pošteđen razaranja. No militanti ISIS-a se nisu dali zavarati.

- Znaju sve, svaki detalj. Oni su pametni, obrazovani i pedantni u svojim planovima - kazao je Murad.

Tijekom njegovog zatočeništva vrijednosti iz samostana su zaplijenjene, a samostan uništen.

Unatoč dogovoru, svećenik Murad uspio je napustiti teritorij Islamske države, a volonter Botros Hanna također je pobjegao s njim.

- To je ratna zona, a al-Qaryatainu nismo bili sigurni. Znao sam da će ljudi tamo ostati dok god san ja tamo. Stoga sam morao otići i ohrabriti druge da učine isto.

Ipak, nije ga puno građana slijedilo.

- Većina je ostala jer nisu imali kamo otići. Neki bi radije poginuli kod kuće nego otišli. Neki pak vjeruju da će ih Islamska država, po dogovoru, štititi.

Svećenik Murad tvrdi da je oko 160 kršćana ostalo u al-Qaryatainu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:11