140 MRTVIH U NAPADIMA

Clinton: 'Američki angažman za sigurnost Izraela je čvrst poput stijene i nepokolebljiv'

Clinton se u Jeruzalemu sastala s izraelskim premijerom Netanyahuom
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu walks with U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton upon her arrival to their meeting in Jerusalem, Tuesday, Nov. 20, 2012. A diplomatic push to end Israel's nearly weeklong offensive in the Gaza Strip gained momentum Tuesday, with Egypt's president predicting that airstrikes would soon end, the U.S. secretary of state racing to the region and Israel's prime minister saying his country would be a "willing partner" to a cease-fire with the Islamic militant group Hamas. (AP Photo/Baz Ratner, Pool)
 AP

NEW YORK - Najmanje 140 ljudi je ubijeno, a 950 ranjeno u dosadašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze, objavio je palestinski predstavnik u UN-u.

IZRAEL ODGODIO KOPNENI NAPAD NA GAZU: Diplomati do ponoći moraju postići mir ili počinje invazija

Rijad Mansur je te podatke iznio u pismu Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je zatražio da to tijelo osudi izraelsku operaciju "Stup obrane", pokrenutu prošle srijede kako bi se zaustavilo Hamasovo raketiranje Izraela.

Mansur je u pismu napisao da je među 140 ubijenih Palestinaca "mnogo djece". U Hamasovom raketiranju Izraela poginulo je ukupno petero Izraelaca.

Hamas: 'Dogovorili smo primirje!' Izrael: 'Nismo!'

Članice Vijeća sigurnosti održale su u utorak izvanredni sastanak na traženje arapskih zemalja. Sjedinjene Države blokirale su izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze.

SAD se usprotivio toj izjavi jer se u njoj "ne navodi glavni uzrok" - raketni napadi Hamasa - eskalacije sukoba između Izraela i Hamasovih militanata u Gazi, rekla je glasnogovornica američke misije pri UN-u Erin Pelton.

U regiju je u utorak navečer doputovala američka državna tajnica Hillary Clinton. Prvo se u Jeruzalemu sastala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a u srijedu ujutro je očekuju razgovori s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu. Potom će otputovati u Kairo na sastanak s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem.

"Američki angažman za sigurnost Izraela je čvrst poput stijene i nepokolebljiv. Zato mislim da je bitno potaknuti smirenje stanja u Gazi", rekla je Clinton na kratkoj konferenciji za novinare u Jeruzalemu u utorak navečer.

"Sljedećih dana SAD će raditi s partnerima ovdje u Izraelu i drugdje u regiji na promicanju sigurnosti Izraela, poboljšanju uvjeta života stanovnika u Gazi i napredovanju prema globalnom miru svih naroda u regiji", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 18:08