‘NISMO SAMI...‘

CNN: Što znamo o NLO-ima i kako Pentagon obrađuje izvještaje o misterioznim susretima

Priznanje američke vlade da su NLO-i stvarni sa sobom povlači još jedno pitanje - jesmo li sami u svemiru?
Kadar iz jedne od tri snimke ”neidentificiranih zračnih fenomena  koje je Ministarstvo obrane SAD-a objavilo 2020. godine
 AFP PHOTO/US DEPARTMENT OF DEFENSE/HANDOUT

Vlada Sjedinjenih Američkih Država godinama je većinom ignorirala izvještaje o tajanstvenim letećim predmetima koji su viđeni za vrijeme kretanja zračnim prostorom koji nadzire vojska. Ignoriranju je, međutim, čini se, došao kraj. CNN piše da je Vlada SAD-a počela priznavati da su NLO-i, koje tamošnje Ministarstvo obrane (Pentagon) zove "neidentificiranim zračnim fenomenima", stvarni.

Iako je zasigurno rano za nagađanja o tome dolaze li ti leteći objekti iz nekog drugog svijeta, američka je vojska nedavno potvrdila da su fotografije i videi na kojima se mogu vidjeti NLO-i autentični. Taj je njezin potez mnoge natjerao da se pitaju što Pentagon zna o takvim incidentima.

Ured ravnateljice Nacionalne obavještajne službe SAD-a Avril Haines i druge obavještajne agencije u lipnju će Kongresu SAD-a dostaviti neklasificirane podatke o NLO-ima. Također, Ured glavnog istražitelja pri Ministarstvu obrane SAD-a trebao bi proučiti kako je Pentagon rukovao izvještajima o NLO-ima. Izvor upoznat sa situacijom rekao je za CNN da će se u budućnosti pokrenuti još istraga koje će se baviti obradom tih incidenata tijekom godina.

No, kada kažemo NLO, na što zapravo mislimo? Formalno, NLO je svaki leteći objekt koji ne izgleda i koji se ne kreće poput letjelica koje koriste Sjedinjene Američke Države i druge države. NLO-i su obavijeni velom tajne i o njima se još uvijek malo zna. NLO-i su tijekom posljednjih godina viđeni više puta, no američka je vojska tek nedavno verificirala šačicu tih navodnih susreta s "neidentificiranim zračnim fenomenima".

'Nestao je za dvije sekunde'

Pentagon je u travnju 2021. potvrdio autentičnost fotografija i videa koje su časnici američke mornarice snimili 2019., a na kojima se naočigled vide trokutasti objekti koji trepću i kreću se kroz oblake. Drugi komplet fotografija koje su načinili časnici mornarice pokazuje tri leteća objekta - sferu, češer i metalni zračni brod.

Pentagon je u travnju 2020. objavio tri snimke koje su načinjene pomoću infracrvenih kamera, a na kojima se naočigled vide leteći objekti koji se kreću velikom brzinom. Dvije snimke sadržavaju i zvučne zapise na kojima se može čuti kako se vojnici iščuđavaju nad brzinom kojom se objekti kreću i nagađaju da je možda riječ o dronu. Mornarica je još u rujnu 2019. potvrdila da su spomenute snimke autentične, a objavila ih je kako "javnost ne bi nagađala jesu li snimke prave i ima li još tih snimaka".

"Nakon temeljite revizije, Ministarstvo (obrane) zaključilo je da ovlaštenom objavom tih neklasificiranih snimaka nećemo otkriti nikakve osjetljive mogućnosti i sustave", rekla je glasnogovornica Pentagona Sue Gough prilikom objave snimaka. "Također, objava snimaka neće omesti buduće istrage ulazaka 'neidentificiranih zračnih fenomena' u zračni prostor koji nadzire američka vojska."

Jedan od pilota koji je jedan od neidentificiranih objekata na spomenutim snimkama vidio 2004. godine CNN-u je 2017. rekao da se kretao na neobjašnjiv način. "Kada sam mu se približio ... brzo je ubrzao prema jugu i nestao nakon dvije sekunde", rekao je 2017. umirovljeni mornarički pilot David Fravor. "Bilo je to jako naglo, poput loptice za stolni tenis koja se odbija od zida.

Priznanje američke vlade da su NLO-i stvarni sa sobom povlači još jedno pitanje - jesmo li sami u svemiru? Luis Elizondo, bivši voditelj klasificiranog programa za istraživanje NLO-a pri Ministarstvu obrane SAD-a rekao je 2017. CNN-u da on vjeruje da "postoje uvjerljivi dokazi da nismo sami". "Te letjelice, nazovimo ih letjelicama, pokazuju karakteristike kakve nemaju letjelice kojima barataju SAD i druge zemlje svijeta, barem koliko smo upućeni", rekao je Elizondo te dodao da je dao ostavku u Ministarstvu obrane kako bi se pobunio protiv tajnovitosti programa koji je vodio i otporu prema financiranju istog.

'Vrh sante leda'

Kako piše CNN, javnost je problematiku NLO-a zainteresirana jer su oni prvenstveno pitanje nacionalne sigurnosti. "Nije važno radi li se o meteorološkim balonima, 'malim zelenima' ili nečem trećem. Ne možemo od naših pilota tražiti da bespotrebno riskiraju živote", rekla je 2019. godine za CNN Rachel Cohen, glasnogovornica senatora Marka Warnera, predstavnika savezne države Virginije iz redova Demokratske stranke.

Premda su stručnjaci za NLO-e pohvalili nedavnu transparentnost američke vlade, mnogi sumnjaju da će izvještaj Ured ravnateljice Nacionalne obavještajne službe SAD-a i drugih obavještajnih agencija sadržavati temeljit pregled problematike.

"Tomu je tako jer Pentagon dugi niz godina nije htio priznati da nešto od viđenog jednostavno nije objašnjivo unatoč tome što postoje kredibilni dokazi da su te objekti pokazivali karakteristike koje se ne vežu uz konvencionalne letjelice", rekao je Elizondo u travnju 2021. godine. "U najboljem slučaju, sastavit će se privremeno izvješće koje će zadovoljiti Kongres, a doći će s obećanjem o budućem izvješću. Nažalost, još uvijek mnogo toga ne znamo. Dobra vijest je da smo to pitanje napokon shvatili ozbiljno."

Pentagon je zapise o zračnim susretima s nepoznatim objektima prethodno proučavao u sklopu klasificiranog programa koji je pokrenut na inzistiranje bivšeg senatora Harryja Reida, a koji je u međuvremenu ugašen. Program je pokrenut 2007., a okončan 2012. godine. Pentagon je prilikom objave da se program gasi kako bi se oslobodili novci za važnije programe.

Reid, Elizondo i drugi kažu da su materijali o NLO-ima koje je vlada SAD-a dosad objavila samo "vrh sante leda".

Pentagon je prošle godine oformio radnu skupinu kako bi bolje razumio "prirodu i ishodišnu točku neidentificiranih zračnih fenomena". "Ministarstvo obrane i vojska svaki ulaz neovlaštenih letjelica u američki zračni prostor shvaća ozbiljno i izvještaji o njima temeljito se proučavaju. Proučavaju se i ulazi letjelica koje inicijalno okarakteriziraju kao neidentificirani zračni fenomeni", stoji u izjavi Ministarstva obrane SAD-a koje je pratilo objavu o osnivanju radne skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:03