TOTALNI CIRKUS

Covid drama u Appleovoj tvornici, društvenim mrežama se šire snimke ljudi kako bježe preko ograda

Foxconn, veliki Appleov proizvođač, potvrdio je da je u karantenu stavio mali broj zaposlenika koji su bili pozitivni na koronavirus

Snimka zaslona

Na kineskim društvenim mrežama širi se videozapis na kojem je vidljivo kako radnici bježe iz jedne od najvećih tvornica za sklapanje iPhonea u Kini nakon prijavljenog izbijanja virusa COVID-19, prenosi Next Shark. Foxconn, veliki Appleov proizvođač, potvrdio je da je u karantenu stavio mali broj zaposlenika koji su bili pozitivni na koronavirus. Tvornica se nalazi u Zhengzhouu, glavnom i najvećem gradu provincije Henan.

Temeljem lokalnih izvješća, zaposlenici Foxconna, koji su pobjegli, žalili su se na lošu kvalitetu hrane i tvrdili da onima u karanteni nije pružena dovoljna medicinska njega. Okolni gradovi počeli su smišljati planove za izolaciju radnika u bijegu koji bi mogli završiti u svojim rodnih gradovima.

Dramatične snimke radnika, na internetu su se pojavile tijekom vikenda. Među videozapisima se našao i isječak koji je prenio dopisnik BBC-ja Stephen McDonell, a prikazuje zaposlenike koji se penju preko ograde u vlasništvu Foxconna.

Zhengzhou, glavni i najveći grad provincije Henan, od 23. do 29. listopada zabilježio je 167 lokalno prenesenih slučajeva virusa COVID-19. Izbijanje pandemije diljem grada, koje je rezultiralo zatvaranjem okolnih trgovina i hotela, potaknulo je Foxconn da prisili neke od svojih radnika na karantenu.

U izjavi za New York Times, tvrtka je potvrdila da je mali broj zaposlenika zamoljen da ode u karantenu, ne navodeći druge pojedinosti o provedenim mjerama. Foxconn je dodao da su napredovali u kontroli pandemije i da su u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe zaposlenika u karanteni, uključujući materijalne zalihe, psihološku pomoć i brze povratne informacije.

Iako se procjenjuje da u kompleksu Zhengzhou radi 200 tisuća zaposlenika, ostaje nejasno koliko je radnika zapravo zaraženo. U novijoj izjavi za Business Insider, Foxconn je podijelio da se situacija stabilizira i da je uspostavio 24-satnu telefonsku linije za zaposlenike kako bi mogli udovoljiti njihovim potrebama.

image

Snimka zaslona

- Za neke zaposlenike koji se žele vratiti svojim domovima, surađujemo s vladom na organizaciji osoblja i vozila da bi se osigurala usluga urednog prijevoza zaposlenika, napisali su u priopćenju. Lokalni mediji prenijeli su da je prijevoz organiziran dan nakon što su se pojavili videozapisi radnika u bijegu. Okolni gradovi počeli su s pripremama za izolaciju zaraženih radnika, a moguće je da će završiti u svojim rodnim gradovima zbog straha od daljnjeg širenja virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:35