H.R. MCMASTER

ČOVJEK NA NAJTEŽEM ZADATKU U BIJELOJ KUĆI Predsjednika će savjetovati o nac. sigurnosti, ali posjeduje karakteristiku koja bi ga mogla koštati posla

 REUTERS

Novi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa vrhunski je vojni stručnjak koji je često bio u sukobu s nadređenima jer se nije suzdržavao od iznošenja nepopularnih stavova.

General pukovnik H.R. McMaster dolazi na mjesto potjeranog Michaela Flynna, koji je morao napustiti tu poziciju nakon što je otkriveno da je potpredsjedniku Mikeu Penceu lagao oko sadržaja svojih razgovora s ruskim ambasadorom prije nego što je službeno ušao u vladu.

McMaster je veteran Zaljevskog rata te drugog rata u Iraku, a stručnjaci ga cijene kao jednog od rijetkih visokih časnika koji misli svojom glavom, pa čak i na štetu vlastite karijere.

Postao je zamijećen dok je kao mladi časnik objavio knjigu u kojoj je kritizirao američku strategiju u Vijetnamu, a kasnije je kritizirao način na koji je administracija predsjednika Georgea W. Busha ušla u rat u Iraku. Razvio je strategiju borbe protiv pobunjenika koju je general David Petraeus iskoristio kako bi konačno okrenuo rat u Iraku u američku korist.

Trenutno radi kao direktor Centra za integraciju sposobnosti američke kopnene vojske, gdje je osmišljao strategiju kako bi vojska trebala izgledati nakon 2025. godine. Poseban naglasak je stavio na borbu protiv hibridnih taktika koje je Rusija provodila u Ukrajini.

Trumpovo imenovanje McMastera stoga je ugodno iznenadilo mnoge Republikance koji su zabrinuti zbog Trumpovih najava zatopljenja odnosa s Rusijom, s obzirom da je novi savjetnik za nacionalnu sigurnost otvoreni kritičar Rusije, koji aktivno planira buduće sukobe s Moskvom.

- Moram pohvaliti ovu odluku predsjednika Trumpa, kao i njegove odabire za ured nacionalne sigurnosti, rekao je republikanski senator John McCain, jedan od najvećih kritičara Trumpa unutar vlastite stranke.

- Imao sam čast godinama poznavati McMastera, on je čovjek istinske inteligencije, karaktera i sposobnosti. On zna kako uspjeti, kazao je.

Jedan od McMasterovih kolega, umirovljeni general pukovnik Dave Barno rekao je kako se radi o snažnoj ličnosti koja razumije političke izazove s kojima će se suočiti, uz izazove nacionalne sigurnosti.

- Izgradit će odnos sa šefom, često će vidjeti šefa. Ono što će sigurno raditi svaki dan je govoriti šefu teške istine koje možda i ne želi čuti. I mislim da ga je predsjednik i zaposlio očekujući upravo to, rekao je Barno.

No, mnogi vjeruju kako McMaster neće dugo izdržati, pogotovo ako će Trumpovi savjetnici Steve Bannon i Jared Kushner nastaviti samostalno provoditi vanjsku politiku. Konzervativni vojni analitičar Max Boot vjeruje da je McMaster jedan od najimpresivnijih časnika svoje generacije, no pita se može li uspjeti ako Trump ne ublaži svoju retoriku.

- Čak ni najtalentiranija osoba neće uspjeti u tom poslu dokle god Bannon i Kushner vode svoje vlastite vanjske politike, i dokle god Trump daje nečuvene izjave koje dovode u pitanje predanost Amerike njenim cijenjenim saveznicima, rekao je Boot za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:14