‘ODLUKA JE KONAČNA‘

Crna Gora šokirala Ameriku, neće im izručiti tipa koji je ljudima iz džepa izbio 40 milijardi dolara!

Odluku da se Do Kwon izruči SAD-u poništio je 5. ožujka Žalbeni sud Crne Gore.

Do Kwon

 Savo Prelevic/Afp

Crnogorski Prizivni sud odbio je u srijedu žalbu odvjetnika “kralja kriptovaluta” Hyeong Do Kwona čime je potvrdio odluku Višeg suda donesenu 6. ožujka da će biti izručen domovini, Južnoj Koreji, prenosi DLNews.

Kako piše Bloomberg Adria, Do Kwon bi mogao najranije tijekom vikenda biti izručen Južnoj Koreji.

Prethodno je isti sud, 21. veljače odlučio da se Do Kwon izruči Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. ožujka poništio Žalbeni sud Crne Gore.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD-a da im se izruči Do Kwon, kojega obje države terete za financijske prevare na području poslovanja kriptovalutama.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhićeni su krajem ožujka prošle godine u podgoričkoj zračnoj luci kada su s lažnim putovnicama Kostarike pokušali privatnim zrakoplovom otputovati za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. veljače ove godine.

Južnokorejski tužitelji vjeruju da Do Kwon stoji iza 40 milijardi dolara vrijedne propasti terraUSD-a i Luna tokena. Ulagači su pokrenuli zajedničke tužbe protiv Kwona u Singapuru i SAD-u. Kwon je zanijekao bilo kakvu krivnju iako se ispričao žrtvama kolapsa njegovog blockchain sustava. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu "legitimne" i da su "politički motivirane".

- Sudsku odluku poslat ćemo američkim vlastima, ali to neće odgoditi izručenje. Odluka je konačna, izjavila je Marija Raković, glasnogovornica Višeg suda.

Kwonov odvjetnik Goran Rodić izrazio je zadovoljstvo odlukom.

- Zadovoljni smo odlukom Žalbenog suda koja je pokazala da se poštuje načelo vladavine prava, za razliku od drugih državnih tijela i institucija koje su sudjelovale u ovom postupku izručenja, rekao je.

U veljači je Rodić rekao da je crnogorski ministar pravde prekršio proceduralna pravila tijekom procesa izručenja.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zamolnicu za izručenje te su utvrdili da je to bio zahtjev Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:48